Trikovi u Excelu 158. deo – Ćelijski komentari i obeležavanje pomoću boja

   

Naterajte određene komentare da UVEK budu vidljivi kako biste ljudima koji koriste vaš fajl pružili pomoć u radu

PROBLEM KORISNIKA: Šaljem jedan fajl menadžerima i direktorima sektora da bih dobio njihove budžete za narednu godinu. Treba da ubacim posebne instrukcije za mnoge ćelije u tom fajlu.

REŠENJE: Postoje dve osnovne tehnike koje možete da primenite kako biste to uradili: ćelijski komentari i označavanje pomoću boja.

Da biste koristili ćelijske komentare, za svaki komentar koji hoćete da se stalno prikazuje izaberite odgovarajuću ćeliju pa opcije Review pa Show/Hide Comment. Druga mogućnost je da dok ste u ćeliji pritisnete desni taster miša pa odaberete Show Comment (Slika 1). To će primorati te komentare da budu stalno vidljivi.

MCB Trikovi u Excelu (384)

Da biste koristili označavanje pomoću boja, možete da obojite zeleno komentare namenjene menadžerima a plavo komentare namenjene direktorima. Kada menadžeri i direktori sektora otvore fajl, svako će lako moći da vizuelno prati svoje instrukcije u vezi s budžetom.

JOŠ POJEDINOSTI: Podrazumevana postavka je da se komentari ne štampaju. Primenite sledeće korake da kontrolišete da li se komentari štampaju ili ne:

1. Na kartici Page Layout izaberite ikonicu za otvaranje dijaloga u donjem desnom uglu grupe Page Setup.

2. U dijalogu Page Setup idite na karticu Sheet pa upotrebite padajući meni Comments da kontrolišete štampanje komentara (Slika 2).

MCB Trikovi u Excelu (385)

Ako u padajućem meniju Comments izaberete opciju As Displayed on Sheet, polja s komentarima će se odštampati u veličini i formatu koje ste podesili za sve prikazane komentare. U ovom slučaju se neće štampati komentari koji su skriveni i označeni samo crvenim trouglom. Da biste valjano iskoristili ovu postavku, morali biste da učinite nekoliko komentara vidljivim, kao što je opisano u ovom tekstu.

Ako u padajućem meniju Comments izaberete opciju At End of Sheet, komentari će se odštampati u zasebnom delu na poslednjem štampanom listu. Jedina mana ovog metoda je što će list s komentarima pokazivati da je neki određeni komentar vezan za npr. ćeliju A50. Ako ne odštampate naslove redova i kolona, čitalac štampanog dokumenta ne može nikako znati koja se vrednost na štampanim listovima nalazi u ćeliji A50.