Trikovi u Excelu 168. deo – Dvostruka pretraga

 

PROBLEM KORISNIKA: Treba da izvršim pretragu gde treba da nađem šifru proizvoda niz kolonu s leve strane i mesec iz prvog reda. Treba da prikažem ono što je u preseku tog reda i kolone.

REŠENJE: Možete upotrebiti funkciju MATCH da pronađete red, drugu funkciju MATCH da pronađete kolonu, pa zatim funkciju INDEX da prikažete tačnu vrednost.

Ovde se koriste padajući meniji za validaciju u ćelijama J2 i J3 da se izabere proizvod i mesec (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (218)

Lookup tabela ima proizvode u koloni A, a mesece u redu 1 (Slika 2). Prva formula će koristiti MATCH da pronađe red u tabeli. Upotrebite funkciju =MATCH(J2,$A$2:$A$20,0). Rezultat "2" pokazuje da je proizvod A397 pronađen u drugom redu lookup tabele.

MCB Trikovi u Excelu (219)

Druga formula će koristiti MATCH da pronađe kolonu u opsegu ćelija B1:G1. To znači da MATCH može da ide u oba smera i da u suštini obavi operaciju HLOOKUP. Upotrebite funkciju =MATCH(J3,B1:G1,0). Rezultat "4" pokazuje da je april u četvrtoj koloni lookup tabele.

Na kraju, upotrebite funkciju INDEX da prikažete vrednost iz reda koji je navela funkcija MATCH u ćeliji J5 i iz kolone koja je navedena u ćeliji J6 (Slika 3). Upotrebite ovu formulu: =INDEX (B2:G20,J5,J6).

MCB Trikovi u Excelu (220)