Trikovi u Excelu #249: Kako ubrzati rad pomoću podatkovnih tabela ("Data Table")

Šta su podatkovne tabele?

Podatkovne tabele ("Data Tables") se razlikuju od uobičajenih tabela po više osobina. Najvažnija je što kada se u njih dodaju novi podaci, sve funkcionalnosti koje koriste podatkovnu tabelu "prepoznaju" nove podatke. Zahvaljujući tome ih automatski dodaju kao izvor podataka. Primjeri su grafikoni, formule, pivot tabele, padajuće liste, napredni filteri, funkcije baza podataka itd.
Kada je izvor podatkovna tabela, ne morate brinuti jesu li svi dodani redovi uključeni u grafikon ili pivot tabelu. To se odvija automatski.

Kako kreirati podatkovnu tabelu?

Važan je redosljed koraka:
  • prvo kreirajte podatkovnu tabelu,
  • zatim funkcionalnost koja ju koristi kao izvor.
Najlakši način za kreiranje podatkovne tabele je da kliknete u jednu ćeliju unutar svoje tabele, pritisnete kombinaciju tipki CTRL+T i pritisnete dugme OK.

Korištenje podatkovne tabele kao izvora podataka

Za kreiranje grafikona tabelu koja je izvor podataka konvertujte u podatkovnu tabelu. Nakon toga od nje kreirajte grafikon. Isto važi i za formule, pivot tabele, napredne filtere, padajuće liste i ostalo.
Za kreiranje pivot tabele tabelu koja je izvor podataka konvertujte u podatkovnu tabelu. Nakon toga od nje kreirajte pivot tabelu. Isto važi i za formule, napredne filtere, padajuće liste i drugo.
U videu pogledajte kako napraviti podatkovnu tabelu i kako njeno korištenje ubrzava rad sa grafikonima, pivot tabelama, padajućim listama i formulama.
[embed]https://youtu.be/SKkTfFZsZHs[/embed]