Trikovi u Excelu 29. deo – Ponunite prazne ćelije vrednostima iznad njih.

Redovni korisnici Excela mogu da nalete na proste ali česte probleme. Evo brzog rešenja za jednu od uobičajenijih prepreka.

PROBLEM KORISNIKA:

Neko je uneo podatke u okvirnom (outline) prikazu (Slika 1). Treba da izvršim sortiranje po kolonama A, B i C a da bih to uradio treba da popunim sve prazne ćelije. Kako se to radi?

  [caption id="" align="aligncenter" width="332"] Slika 1.[/caption]   REŠENJE:

Da biste rešili ovaj čest problem, morate da upotrebite funkciju Go To Special da biste izabrali prazne ćelije. Zatim ćete prelaskom preko radne tabele (worksheet) i pomoću tri jednostavna pritiska na tastere popuniti prazne ćelije vrednostima iznad njih.

Da biste to postigli, postupite na sledeći način:

1. Izaberite ćelije od A3 do poslednje prazne ćelije u koloni C.

2. Izaberite opcije Home, Find pa Select, Go To Special.

3. U dijalogu Go To Special izaberite opciju Blanks pa pritisnite OK.

 4. Unesite znak "jednako" pa pritisnite strelicu nagore (Slika 2). Time ćete napraviti formulu koja pokazuje na jednu ćeliju iznad.

 5. Pritisnite Ctrl+Enter da popunite sve izabrane ćelije sličnom formulom (Slika 3).

6. Pre no što budete mogli da vršite sortiranje, treba da pretvorite formule u vrednosti. Funkcija Paste Values ne može da se koristi kod nekontinualne selekcije, pa ćete morate da zasebno izaberete kolone A do C.

7. Pritisnite Ctrl+C da iskopirate.

 8. Izaberite opciju Home, padajući meni Paste pa opciju Paste Values da biste formule pretvorili u vrednosti.

 Ovaj metod je brz način za rešavanje ovog uobičajenog ali i često zbunjujućeg problema.   [caption id="" align="aligncenter" width="327"] Slika 2.[/caption]   [caption id="" align="aligncenter" width="327"] Slika 3.[/caption]