Trikovi u Excelu 38. deo – Dva načina za pravljenje stilova koji mogu da se koriste u više fajlova.

 

Možda na prvi pogled nije očigledno, ali stilove možete da koristite u više fajlova – samo primenite ova dva rešenja.

PROBLEM KORISNIKA:

U jednom Excel fajlu koji sam koristio napravio sam tzv. CommaGood stil, ali se on pojavljuje samo u tom fajlu. Da li baš moram ponovo da pravim taj stil za svaki fajl?

REŠENJE:

Stilovi koje pravite dostupni su samo u aktuelnom fajlu. Međutim, bilo bi bolje ako biste mogli da učinite da taj stil može da se koristi u svim fajlovima.

Postoje dva pristupa koje možete da primenite. U prvom pristupu, napravićete fajl koji ima modele svih Vaših omiljenih prilagođenih stilova. Te stilove možete da iskopirate u bilo koji fajl tako što ćete primeniti sledeće korake:

  1. Otvorite novi fajl i fajl sa modelima stilova.

  2. Neka novi fajl bude aktivan fajl

  3. Otvorite meni Cell Styles i izaberite opciju Merge.

  4. U dijalogu Merge Styles izaberite objedinjavanje (merge) sa fajlom sa modelima stilova. Excel će iskopirati te stilove u novi fajl.

 

Doduše, ovaj pristup predstavlja gnjavažu jer biste stilove morali da unosite u svaki fajl koji ikada budete pravili.

Drugi pristup je u početku teži ali će Vam kasnije biti lakše kada budete pravili nove fajlove. U ovom pristupu se koristi novi šablonski fajl.

   Da biste definisali šablonski fajl, primenite sledeće korake:

1. Otvorite novi fajl sa samo jednom radnom tabelom (worksheet).

2. Napravite nove stilove kao što je opisano u prethodnom tekstu.

3. Obrišite ćelije koje ste koristili da napravite stilove.

4. Ako imate omiljene postavke strane (Page Setup), možete da primenite po želji bilo koje prilagođene margine, zaglavlja i podnožja strane ili postavke razmera.

5. Napravite novi folder u Windows Exploreru. Možete ga nazvati c:\XLTemplates.

6. U Excelu izaberite File pa Options. U levom meniju izaberite Advanced. Idite do dna dijaloga i potražite deo pod nazivom General. Tu postoji postavka "At Startup, Open All Files In" za otvaranje svih fajlova iz određenog foldera. U to polje upišite naziv foldera iz koraka br. 5. Pritisnite dugme OK.

7. Izaberite File pa Save As. U meniju Save As Type izaberite opciju Excel Template. Ono što smeta je što Excel ide na drugu putanju. Vratite putanju na C:\XLTemplates.

8. Snimite taj fajl pod nazivom Book.

9. Izvršite još jedno snimanje pomoću Save As da biste fajl snimili kao šablon pod nazivom Sheet.

 

Kad god želite da napravite novi fajl, upotrebite prečicu Ctrl+N. Time će se kao nov prazan fajl učitati fajl Book.xltx. Biće Vam na raspolaganju svi Vaši omiljeni stilovi za ćelije. Kada pritisnete ikonicu za novu radnu tabelu (worksheet), Excel će kao novu radnu tabelu ubaciti Sheet.xltx. Time će se osigurati da za tu novu radnu tabelu važe Vaše postavke strane.