Trikovi u Excelu 46. deo – Skrivene računske funkcije programa Excel.

Bolja izračunavanja pomoću padajućeg menija Show Values As

Problem korisnika:

Excel pruža 11 funkcija na kartici Summarize Value By dijaloga Value Field Settings. To nisu one dobre. One dobre su na kartici Show Values As.

U devedeset posto slučajeva kada menjam obračun ja koristim jednu od relativno skrivenih računskih funkcija Show Values As.

Rešenje:

U Excelu 2010 te funkcije su premeštene u padajući meni Show Values As da bi ljudi mogli da ih nađu. Zaista dobre računske funkcije se nalaze tu.

Pažnja:

Nekoliko tih funkcija su novina u Excelu 2010 i neće funkcionisati u Excelu 2007. To su obe funkcije za rangiranje (Rank) i sve funkcije koje u nazivu imaju reč Parent kao i funkcija % Running Total In.

Da biste napravili pivot tabelu na vrhu Slike 1, dodajte Revenue pet puta u zonu Values pivot tabele. Izaberite jednu ćeliju u svakoj koloni. U Excelu 2010 upotrebite padajući meni Show Values As. U Excelu 2007 upotrebite opciju Field Settings pa izaberite Show Values As.

    [caption id="" align="aligncenter" width="551"] Slika 1.[/caption]     [caption id="" align="aligncenter" width="391"] Slika 2.[/caption]    

Pažnja:

Za izračunavanja je potrebno jedan, dva ili nula argumenata. Sledi primer svakog od njih.

  • Brojevi u zoni C4:C10 koriste postavku % of Column Total. Samo odaberite tu postavku. Ne morate da navodite nikakve dodatne informacije.
     
  • Funkcije Rank i Running Total su primeri gde će Excel tražiti da označite osnovno polje. To će najčešće biti polje redova.
     
  • % Difference From je računska funkcija koja traži osnovno polje i osnovnu stavku (Slika 2). Računska funkcija u zoni F4:F9 izražava prihod kao procenat prihoda sektora industrijske proizvodnje.

Napomena:

  [caption id="" align="aligncenter" width="551"] Slika 3.[/caption]  

Možete da kombinujete 11 funkcija na kartici Summarize Values By i 15 postavki u meniju Show Values As. Na Slici 3 prikazana je prosečna prodaja za svaki dan pa procenat promene prosečne prodaje u odnosu na prethodni dan.

Računska funkcija Percentage of Parent Row Total i druge Parent funkcije su novina u Excelu 2010. Pre Excela 2010 ovo izračunavanje je bilo veoma teško. Na ovoj slici, procenti u zoni C16:C18 izražavaju prihod kao procenat ukupnog prihoda sektora iz ćelije B15.

    [caption id="" align="aligncenter" width="495"] Slika 4.[/caption]    

Ono što zbunjuje je da podatak 14,35% u ćeliji C15 pokazuje procenat ukupnog prihoda sektora komunikacija od 962 hiljade dolara u odnosu na sveukupan prihod od 6,7 miliona dolara. Svi procenti su tačni, samo je čudno videti manji broj u zbirnom redu sektora nego u redovima pojedinih firmi (Slika 4).