Trikovi u Excelu 51. deo – Čudne stvari kod formatiranja vremena.

Problem korisnika:

Nešto je čudno kod formatiranja vremena. Ne mogu da saberem listu s vremenskim podacima tako da pokazuje 40 sati.

 

Rešenje:

    [caption id="" align="aligncenter" width="315"] Slika 1.[/caption]    

Izaberite datum i formatirajte ga tako da pokazuje samo jedan element datuma. Sve ćelije ukoloni C sadrže identičnu vrednost ali imaju različit numerički format (Slika 1).

U ćeliji C4 od Excela ste tražili da prikaže samo dan u mesecu pa Vam on prikazuje broj 3. To je upravo ono što ste tražili. Niste tražili da vidite godine niti mesece pa Excel nije ni uključio tu vrednost.

    [caption id="" align="aligncenter" width="188"] Slika 2.[/caption]    

Za razliku od toga, pogledajte sledeću vremensku listu (Slika 2).

Svi gledaju u ćeliju H15 pa kažu da nešto nije u redu. Trebalo bi da stoji 40 sati a ne 16. Ali Vi ste ćeliji H15 zadali format H:MM, pa je Excel prikazao datumski deo vrednosti. Razmislite. Tih 40 sati je zapravo 1 dan i 16 sati. Sve što vidite u ćeliji H15 jeste 16 sati. Niste tražili da vidite dan. Budući da je praćenje vremena uobičajena aktivnost u Excelu, mora da postoji rešenje. Postoji, ali ga nije lako shvatiti.

    [caption id="" align="aligncenter" width="255"] Slika 3.[/caption]    

Izaberite ćeliju H15. Pritisnite Ctrl+1 da formatirate ćelije. Izaberite kategoriju Time. Spustite se nadole dok ne vidite vremenski format 37:30:55 (Slika 3).

Ta opcija će Vaše vreme prikazati kao 40:00:00.

  [caption id="" align="aligncenter" width="179"] Slika 4.[/caption]    

Zapravo, više fleksibilnosti imate ako koristite kategoriju Custom. Izaberite opciju 37:30:55 pa zatim opciju Custom. Videćete da je kod [H]:MM:SS. Uglaste zagrade su kod koji govori Excelu da želite da vidite sve sate a ne samo sate preko broja celih dana (Slika 4). Iz ovoga možete da izvedete sledeće prilagođene kodove:

[H]:MM je format koji želite za vremensku listu.

 

Takođe, možete da prikažete apsolutan broj minuta ili sekundi pomoću formata [D] ili [S].