Trikovi u Excelu 67. deo – Koliko je prošlo otkad nam je poslednji put plaćeno?

Izračunajte koliko dugo su potraživanja neizmirena.

Problem korisnika: U mojoj radnoj tabeli se prikazuju neizmirene fakture. Želim da izračunam koliko dana je stara svaka neplaćena faktura (Slika 1).

   

MCB Trikovi u Excelu (7)

   

Rešenje: Od funkcije TODAY (danas) oduzmite datum fakture. Ta funkcija će Vam davati trenutni datum. Svakog dana kada otvorite fajl, obračun će se ažurirati (Slika 2).

   

MCB Trikovi u Excelu (8)

   

Pažnja: Vama treba broj dana. Excel će pretpostaviti da odgovor želite u obliku datuma. Zato posle unošenja formule vratite format na numerički.

Još pojedinosti: I naslov u ćeliji A1 se kreira pomoću funkcije TODAY. Formula glasi ="Invoice Aging as of"&TEXT(TODAY(),"MMMM d, YYYY").

Još pojedinosti: Simboli u koloni C dodati su pomoću opcije Conditional Formatting. Računovođa u meni ne može da odoli da ne analizira rezultat, iako su ovi podaci potpuno fiktivni!

Da biste potraživanja klasifikovali u tridesetodnevne kategorije (Slika 3),

   

MCB Trikovi u Excelu (9)

 

formula u ćeliji D4 prikazuje 30 za sve fakture stare između 30 i 59 dana. Formula glasi =INT(C6/30)*30. Recimo da ste podelili kolonu C sa 30 pa uzeli INT (ceo broj) rezultata. Sve od 0 do 29 bilo bi klasifikovano u Kategoriju 0 a sve od 30 do 59 bilo bi klasifikovano u Kategoriju 1. Pomnožite broj te kategorije sa 30 da biste dali bolje ime za svaku kategoriju. Da bi se video znak "+", upotrebite prilagođeni brojčani format 0+.