Trikovi u Excelu 68. deo – Jednostavan trik za dodavanje međuzbirova

Međuzbirovi po proizvodu u okviru regiona.

Problem korisnika: Želim da dodam međuzbirove za dva polja, npr. za proizvod i region.

Rešenje: Dodavanje međuzbirova za dva polja izgleda jednostavno, ali postoji jedan trik. Međuzbirove prvo morate da dodate za polje koje je najmanje detaljno. Evo kako to funkcioniše:

1. Sortirajte podatke po proizvodu u okviru regiona. Izaberite jednu ćeliju u koloni Product. Na kartici Data pritisnite ikonicu AZ. Zatim izaberite jednu ćeliju u koloni Region pa pritisnite ikonicu AZ.

2. Izaberite opcije Data pa Subtotal pa dodajte međuzbir za region. 3. Izaberite ponovo opcije Data pa Subtotal. Promenite "Region" u "Product". Ne zaboravite da isključite opciju Replace Current Subtotals (Slika 1).    

MCB Trikovi u Excelu (10)

   

Rezultat: Sada imate dva skupa međuzbirova (Slika 2).

   

MCB Trikovi u Excelu (11)

   

Sada s leve strane ćelije A1 postoje četiri Group & Outline dugmeta.

Ako izaberete Group & Outline dugme br. 3, dobićete zbirove po regionu i proizvodu (Slika 3).

   

MCB Trikovi u Excelu (12)

   

Ako izaberete Group & Outline dugme br. 2 dobićete zbirove po regionu.

Još pojedinosti: Evo zašto je važno napraviti međuzbirove pravilnim redom: Recimo da Vaša kompanija prodaje tri proizvoda. Region Government (država) kupuje samo proizvod XYZ. Možda ćete imati podatke koji izgledaju kao podaci na Slici 4.

   

MCB Trikovi u Excelu (13)

 

Obratite pažnju da se u redu br. 15 nalaze podaci za proizvod XYZ za region East (Istok) a u redu br. 16 podaci za proizvod XYZ za region Government.

Ako prvo napravite međuzbir po proizvodu, proizvodi XYZ iz regiona Istok i Government biće uključeni u jedan međuzbir u redu br. 25. To je pravi haos (Slika 5).

   

MCB Trikovi u Excelu (14)

   

Kada potom napravite zbir po regionu, dobićete grupe koje nemaju smisla (Slika 6). Zbir proizvoda XYZ u ćeliji D32 sadrži podatke i za region Istok i za region Government.

   

MCB Trikovi u Excelu (15)

Još pojedinosti: U Excelu 95 nije postojalo zaobilazno rešenje za ovaj problem. U Excelu 97 Microsoft je dodao pomenuto pravilo kako bi se pravilno tretirali redovi za proizvod XYZ razdvojeni praznim redom. Stoga je potrebno da prvo dodate međuzbirove po regionu.