Trikovi u Excelu 74. deo – Previše informacija

  Zašto je cena prikazana kao $27,85000001?  

PROBLEM KORISNIKA: Imam jednu radnu tabelu u kojoj očekujem da ćelije prikazuju dolare i cente. Iz nekog razloga, cena u polju za unos formula prikazuje nekoliko milionitih delova centa (Slika 1).

 

MCB Trikovi u Excelu (28)

 

REŠENJE: Te čudne vrednosti mogu da se pojave zbog nečega što se zove aritmetika s pokretnim zarezom. Dok Vi razmišljate na bazi broja 10, kompjuteri računaju na bazi brojeva 2, 4, 8 i 16. Excel mora da pretvori Vaše cene u brojeve na bazi broja 16, da izvrši obračun pa da Vam zatim prikaže rezultat opet na bazi broja 10. Jedan jednostavan broj u decimalnom sistemu kao što je 0,1 u binarnom je zapravo broj koji se ponavlja.

Ponekad se provuku neke bizarne greške u zaokruživanju. Postoji jedno brzo rešenje, ali treba da budete oprezni:

1. Formatirajte cene na dva decimala. Upotrebite dijalog Format Cells ili ikonicu Decrease Decimal.

Sada sve izgleda kako treba, ali ako ikada izvršite test da li je broj u ćeliji tačno taj broj, on će dati rezultat "netačno" (Slika 2).

  MCB Trikovi u Excelu (29)    

2. Izaberite opcije File, Options pa Advanced. U delu Calculation Settings For This Workbook uključite opciju Set Precision as Displayed (Podesi tačnost na prikazani broj). Korišćenjem ove postavke, Excel će sve vrednosti skratiti samo na prikazan broj decimala (Slika 3).

 

MCB Trikovi u Excelu (30)

 

PAŽNJA: Ne postoji nikakva Undo komanda niti bilo koji drugi način da se povrate te poslednje odbačene cifre. Ipak, Excel će Vas upozoriti (Slika 4) da će Vaši podaci trajno izgubiti tačnost.

 

MCB Trikovi u Excelu (31)

MCB Trikovi u Excelu (32)