Trikovi u Excelu 87. deo – Operacija nadovezivanja podataka

  Spojite tekst s datumom ili valutom

PROBLEM KORISNIKA: Upravo sam saznao šta je nadovezivanje pa pokušavam da spojim tekst s valutom i s datumom. Kao što možete da vidite u ćeliji B13, kada pokušam da spojim i datum i valutu s tekstom, valuta gubi znak dolara a datum postaje neki čudan broj (Slika 1). U čemu grešim? Imam datume sačuvane kao tekst. Kako mogu da ih pretvorim u prave datume?

 

MCB Trikovi u Excelu (107)

  REŠENJE:

Excel interno čuva datume kao brojeve, a za prikazivanje broja kao datuma oslanja se na numerički format. Vi možete da u formuli upotrebite TEXT funkciju da neki datum ili broj pretvorite u tekst s određenim numeričkim formatom. Na primer, formula =TEXT(F1+F3,"mm/dd/yyyy") dala bi tekst 07/18/2014. Zahvaljujući raznovrsnim prilagođenim numeričkim formatima mogli biste da upotrebite i =TEXT(F1+F3,"dddd, mmmm d, yyyy") da napravite tekst Friday, July 188, 2014.

 

 JOŠ POJEDINOSTI: Ako niste sigurni koji je trenutni kod za prilagođeni numerički format u tabeli, to možete da saznate iz bilo koje postojeće ćelije. Evo primera:

1. Izaberite ćeliju E11.

2. Pritisnite Ctrl+1 da se prikaže dijalog Format Cells.

3. Odaberite karticu Number pa zatim kategoriju Custom. Excel će prikazati trenutni kod koji se koristi da se generiše format u toj ćeliji.

4. Označite te karaktere, pritisnite Ctrl+C da ih iskopirate pa ih unesite u TEXT funkciju (Slika 2).  

MCB Trikovi u Excelu (108)

 

5. Izmenite formulu u ćeliji B13 u ="Please remit "&TEXT (E11,"$#,##0.00")&" before "& TEXT (F1+F3," dddd, mmmm d, yyyy").

 

JOŠ POJEDINOSTI: Excel čuva datume kao broj dana koji su protekli od 1. januara 1900. godine (na PC-ima) ili od 1. januara 1904. (na Mac kompjuterima). Broj 41838 prikazan u ćeliji B13 na Slici 2 odgovara 18. julu 2014. godine. I mada je to jedna fascinantna informacija, još nikada nisam doživeo da me neki menadžer pozove i pita "Hej, za koliko dana posle 1. januara 1900. dospeva na naplatu ono potraživanje?" Ovaj metod olakšava Excel-u da izračunava razlike između dva datuma.