Trikovi u Excelu 91. deo – Opasan zahtev

   

Kako da izbegnete uske prazne kolone između kolona a da ipak usrećite svog šefa

PROBLEM KORISNIKA: Moj šef traži uske prazne kolone između kolona.

REŠENJE: Ako planirate da ponovo dostavite podatke nekom državnom organu, uske prazne kolone su recept za katastrofu, jer će neko tamo moći da sortira samo deo ali ne i sve podatke.

    Većina menadžera koji to traže, čine to da bi lepše izgledala donja ivica ispod naslova (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (112)

    Tu menadžer koristi donju ivicu da nacrta linije ispod naslova. To radi zato što podvlačenje slova jednostavno ne izgleda kako treba (Slika 2). Donja crta se u tom slučaju pruža samo koliko i slova.

MCB Trikovi u Excelu (113)

    Postoji rešenje koje će usrećiti menadžera. Nećete ga naći na traci s ikonicama. Ne zaboravite da su opcije na toj traci tu da usreće početnike u Excel-u. Često će vam trebati i nešto što nije na toj traci. Na traci se nude dve vrste podvlačenja (Slika 3).

MCB Trikovi u Excelu (114)

    Umesto njih, pritisnite dugme za otvaranje dijaloga (Slika 4) na dnu grupe Font kartice Home.

MCB Trikovi u Excelu (115)

    Padajući meni za podvlačenje u dijalogu Format Cells nudi četiri mogućnosti umesto dve. Izaberite Single Accounting (Slika 5).

MCB Trikovi u Excelu (118)

    Rezultat su donje crte koje se pružaju skoro celom širinom ćelije ali ne sasvim. Kada se odštampa, to izgleda kao na Slici 6.

MCB Trikovi u Excelu (116)

ALTERNATIVNA STRATEGIJA: Ako vaš šef i dalje zahteva prazne kolone, u naslovne redove praznih kolona možete staviti neku reč, npr. "prazno". Promenite boju slova te reči u belu tako da niko ne vidi te naslove kada se odštampaju (Slika 7). To će omogućiti da se ceo skup podataka tretira kao susedna kolona.

MCB Trikovi u Excelu (117)