Trikovi u Excelu 93. deo – Pet razloga da koristite PowerPivot

   

SQL Server Analysis Services daje vam besplatan dodatni program koji može da potpuno promeni vaš rad u Excel-u.

PROBLEM KORISNIKA: Šta je PowerPivot?

REŠENJE: PowerPivot je čudesan besplatan dodatni program za Excel 2010. On dolazi iz Microsoft-a ali ne iz Excel-ovog tima. PowerPivot stiže iz tima SQL Server Analysis Services. To je najbolja stvar koja se dogodila Excel-u za poslednjih 20 godina. Evo nekoliko razloga zašto treba da razmislite o korišćenju programa PowerPivot:

1. Baratanje neverovatno velikim skupovima podataka. Video sam i 100 miliona redova bez problema smeštenih u Excel fajlu.

2. Uvoz podataka iz svih programa. Mešanje podataka iz Excel-a s podacima iz Access-a ili Oracle-a.

3. Pravljenje pivot tabele od više radnih tabela bez korišćenja funkcije VLOOKUP.

4. Nove vremenske funkcije, uključujući i funkcije za rad s fiskalnim godinama.

5. Nove DAX funkcije za korišćenje u radnoj tabeli i za zamenu izračunatih polja u samoj pivot tabeli.

Nabavite ispravnu verziju programa PowerPivot

PowerPivot dolazi u dve klijentske verzije. Verzija koju ćete preuzeti mora da odgovara vašoj verziji Excel-a 2010. Većina korisnika ima instaliranu 32-bitnu verziju Excel-a 2010. Čak i ako imate 64-bitni kompjuter, proces instalacije programa Office 2010 u velikoj meri naginje instaliranju 32-bitne verzije.

    U Excel-u 2010 idite na File pa na Help. Na desnoj strani ekrana potražite About Microsoft Excel. Oznaka na kraju broja verzije pokazaće vam da li imate instaliranu 32-bitnu ili 64-bitnu verziju Excel-a (Slika 1).

MCB Trikovi u Excelu (126)

    Kada odete na www.PowerPivot.com da preuzmete taj dodatni program, preuzmite ili 32-bitnu ili 64-bitnu verziju (Slika 2). U slučaju 64-bitne verzije stoji "64" a u slučaju 32-bitne "86".

MCB Trikovi u Excelu (127)

Kada preuzmete i instalirate PowerPivot, na traci s ikonicama imaćete karticu PowerPivot (Slika 3), negde iza kartice View.

MCB Trikovi u Excelu (128)

PAŽNJA: PowerPivot neće raditi u Excel-u 2007 ili ranijim programima. Da bi PowerPivot radio, morali su da dodaju mnogo internog koda u Excel. Taj kod postoji samo u Excel-u 2010. Da li mislim da će ikada poći unazad i dodati taj kod u Excel 2007? Neće. Bilo bi previše posla, a tim je već zauzet razvijanjem dobrih stvari za Excel 2014.

PAŽNJA: Kartica PowerPivot nalazi se na Excel traci s ikonicama. U prozoru PowerPivot nalaze se i kartice Home, Design i Linked Table. Da biste došli do kartica Home, Design i Linked Table u programu PowerPivot, morate da kliknete na ikonicu PowerPivot Window na kartici PowerPivot (Slika 4) u Excel-u.

MCB Trikovi u Excelu (129)