COGS Cost Of Goods Sold (trošak prodate robe)


COGS je skraćenica za trošak prodate robe. Često se ovaj izraz koristi kao sinonim za cenu koštanja. Trošak prodate robe pokazuje koliko košta neki proizvod ili usluga kada se uključe troškovi svih funkcija koje učestvuju u proizvodnji gotovog proizvoda. Kod proizvodnih kompanija koristi se izraz COGS, dok trgovinske kompanije imaju izraz Nabavna vrednost prodate robe. COS se koristi kod uslužnih kompanija da označi cenu koštanja usluge.

COGS..

U COGS spadaju sledeći troškovi:

Odnos ove tri veličine DM, DL, MOH zavisi od vrste proizvoda:

 • Neki proizvodi zahtevaju izrazito veliko učešće sirovina. To su obično visoko-automatizovane procesne industrije (cementare, hemija, uljare…) ili delatnosti gde je sirovina izuzetno skupa.
 • Neki proizvodi imaju izrazito veliko učešće rada. To su obično radno intezivne industrije (tekstil, nameštaj, ručni rad, igračke…)

 

Postoje dva slična izraza koji se koriste kod obračuna cene koštanja:

 • trošak prodate robe (COGS Cost Of Goods Sold)
 • trošak proizvedene robe (COGM Cost Of Goods Manufactured)

Ova dva iznosa se razlikuju za iznos promena zaliha gotovih proizvoda.

COGS se u uslužnim kompanijama zove COS Cost Of Sales. Uslužne kompanije ne prodaju gotove proizvode, već usluge ili servise. Tipičan primer su železnica, mobilni operater, banka, transport, trening i sl. COGS se koristi za izradu Bilansa uspeha po metodi cost of sales.

 

COGS se razlikuje po delatnostima:

 • za trgovce kao što su Maxi, Mercator, Nelt, Idea i sl. COGS je nabavna vrednost prodate robe. Nabavna vrednost prodate robe se sastoji od fakture dobavljača, carine, transporta i zavisnih troškova nabavke (sanitarni pregled, zdravstveni i slično)
 • za uslužne kompanije kao što su telekom, banke, softwer, konsalting, transport i sl. u strukturi COGS-a je uglavnom malo učešće DM (materijala) a veliko je učešće DL (rada). U tom slučaju, kompanije moraju da da primene ABC Activity Based Costing da bi dobili realnu sliku o ceni koštanja usluge tj. servisa
 • proizvodne kompanije koriste normalan način za izradu COGS-a kao što je ovde opisan

 

 

Za donošenje odluka menadžera, neophodno je podeliti COGS na:COGS se određuje u sektoru controllinga u delu koji se zove troškovno ili pogonsko knjigovodstvo. U Srbiji se koristi izraz POL Pogonski Obračunski List. Veoma često se koristi i reč Product costing, što ustvari znači cena koštanja proizvoda.

Podaci iz COGS-a koriste se za više različitih namena:

 • Varijabilni troškovi (proco) su potrebni za dobijanje Contribution 1. Contribution 1 se koristi za donošenje odluka: miks proizvoda, kupi ili proizvedi, za BEP Break Even Point analizu…
 • COGS se koristi za vrednovanje zaliha u Bilansu stanja
 • COGS se koristi za dobijanje gross margine. Gross margina je razlika između Prodajne cene i COGS
 • Kada se na COGS doda SGA kao i ROI target dobija se TSP Target Selling Price (targetovana prodajna cena)

 

Srodni pojmovi

Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova
Prikaz pojmova