RECENZIJA KNJIGA: Izveštaji za menadžment i Napredni grafikoni u Excelu

1) Izveštaji za menadzment

    [caption id="attachment_12693" align="aligncenter" width="624"]Izveštaji za menadžment Izveštaji za menadžment[/caption]  

Knjiga Izveštaji za menadžment daće vam ideje kako da napravite kvalitetne izveštaje koji će vašim menadžerima uštedeti vreme i doprineti boljem donošenju odluka.

Dobar izveštaj treba da omogući menadžeru da brzo i lako donese odluku. U praksi, menadžer često troši dosta vremena na tumačenje izveštaja, što često dovodi do pogrešnih odluka. Neke od karakteristika izveštaja koje tome doprinose su:

• nepostojanje poruke • previše ili premalo cifara • nepotrebna dekoracija • neodgovarajući grafikoni • pogrešan izbor boja • loše sklairanje • nepostojanje standardizacije

U prvom delu knjige data su dva primera izveštaja, kao i pojedinačni koraci kako da od sirovih podataka napravite izveštaje koji će oduševiti vaš menadžment. Prikaz statističkih podataka nije dovoljan. Potrebno je da te podatke analizirate, stavite ih u odgovarajući kontekst i da sa ključnom porukom izveštaj predate menadžeru. U tome će vam pomoći SUCCESS© pravila profesora Hicherta. On je osmislio sedam pravila koja će vam dati smernice za vrhunske izveštaje. U knjizi su kroz brojne primere detaljno opisana SUCCESS pravila.

    Izveštaj TOP 10 kupci  

Izdavač je MCB Menadžment Centar Beograd, a knjiga može da se kupi preko firme Makart (www.makart.rs).

2) Napredni grafikoni     [caption id="attachment_12701" align="aligncenter" width="624"]Knjiga Napredni grafikoni u excelu Napredni grafikoni u excelu[/caption]   Knjiga Napredni grafikoni će vam dati praktične trikove i savete kako da napravite sjajne grafikone u svojim izveštajima.

Ova knjiga pokazuje vam kako da pravite grafikone na potpuno drugačiji način od onog koji nudi standardni Excel chart wizard. Naoružani znanjem, savetima i trikovima, možete da napravite praktično sve što vizuelno zamislite, kao i da unesete mnoštvo detalja koje možete eksterno da podešavate.

U prvom delu su pojašnjena pravila profesora Hicherta za izveštavanje, a koja se zasnivaju na SUCCESS standardima. Kroz slike su prikazani primeri grafikona i kako su na njima primenjena navedena pravila.

U drugom poglavlju se korak po korak prikazuje postupak pravljenja stacked column charta. Tu ćete naći savete kako da sredite grafikon prema SUCCESS pravilima. Istovremeno ćete naučiti kako da svaki detalj na grafikonu menjate eksterno i da napravite šablon koji ćete kasnije da koristite kada budete unosili nove podatke.

Knjiga je napisana kao priručnik za samostalan rad, a uz knjigu se dobija i poseban fajl za vežbe.

  Waterfall s horizontalnom osom za actual (stvarna) odstupanja od plana    

Izdavač je MCB Menadžment Centar Beograd, a knjiga može da se kupi preko firme Makart (www.makart.rs).

Autor teksta je Darko Vlajković, konsultant u MCB Menadžment Centar Beograd.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina 03.