“CONTROLLERI, FOKUSIRAJTE SE NA BUDUĆNOST!”, 20.ICV SRBIJA SASTANAK

U saradnji sa IBM-om, ICV Srbija organizovala je 20.ICV sastanak u Hotelu Crowne Plaza, a kojem je prisustvovalo 140 controllera i CFO-a. Kompanija IBM ovom prilikom predstavila je svoja rešenja za controllere i CFO-e, a posebna pažnja bila je usmerena na projekat IBM Cognos i pomoć koju on omogućuje controllerima i CFO-ima u kreiranju budućnosti.

    [caption id="attachment_12664" align="aligncenter" width="1024"]Druženje pre prezentacije Druženje pre prezentacije[/caption]    

20. ICV Srbija Sastanak započeo je izlaganjem Saše Stojanovića, CFO-a kompanije IBM Srbija, koji je video klipom ilustrovao promene u finansijama. On je naglasio da su one sve brže i drastičnije. “Sve teče, sve se menja, a tako se i IBM menjao mnogo puta. Zato se mnoge stvari više ne rade na tradicionalan način. Controlleri i CFO-i, takođe, moraju da idu u korak sa vremenom i da prihvate nova rešenja.”

    [caption id="attachment_12666" align="aligncenter" width="550"]Saša Stojanović, CFO, IBM Srbija Saša Stojanović, CFO, IBM Srbija[/caption]    

Potom se publici obratio Bojan Šćepanović, direktor MCB i predsednik ICV Srbija, koji je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo što su se controlleri odazvali u velikom broju, a takođe i pohvalio IBM zbog izuzetnog profesionalizma. Zatim je ispričao zanimljivu priču o njegovom druženju sa IBM-om tokom trideset godina, koje je započelo od daktilo-mašine sa natpisom IBM, a danas se stiglo do clouda i IBM Cognosa.

    [caption id="attachment_12668" align="aligncenter" width="550"]Bojan Šćepanović, direktor MCB, Menadžment Centar Beograd Bojan Šćepanović, direktor MCB, Menadžment Centar Beograd[/caption]    

Prvi zvanični govornik bio je Mark Rolfe, Leader Europian Financial Performance Management, IBM, sa temom “Driving a future ready enterprise using CFO insights”. On je, takođe, svoju priču posvetio promenama i istakao da se CFO-i najčešće suočavaju sa sledećem izazovima:

• Okruženje • Nesigurnost i nestabilnost • Poslovne inovacije

Zatim je dodao da, iako je svaka promena teška, postoje i pozitivni uticaji, kao što su:

• Cloud computing

• Big data

• Mobilnost preduzeća

      [caption id="attachment_12672" align="aligncenter" width="550"]Mark Rolfe, Leader Europian Financial PM, IBM Mark Rolfe, Leader Europian Financial PM, IBM[/caption]    

Kao jednu od ključnih stvari, Mark je naglasio da se Performance Acceletor fokusira na analitiku i omogućuje bolje prognoziranje u Excelu.

Na kraju prezentacije, poslao je svoju najvažniju poruku:

“Think big, start small, deliver quickly”

Potom se predstavio Grega Jerkič, CFO u kompaniji Insight iz Slovenije, koji je radio na različitim analitičkim projektima u Evropi. Tema njegove prezentacije bila je “Best practices and success stories from the Adriatic region”, a istakao je da je pitanje koje se najčešće postavlja: “Da li možemo da nađemo rešenje koje je za nas najprofitabilnije?”

Takođe je naglasio i da kompanije provode 90% vremena analizirajući prošlost i da 90 % njih koristi Excel u planiranju. Njegova ključna poruka je: “Budite drugačiji-fokusirajte se na budućnost!”

Grega Jerkič potom je predstavio rešenje za budžetiranje, prognoziranje i profitabilnost, i to na primeru Petrol grupe.

    [caption id="attachment_12677" align="aligncenter" width="550"]Grega Jerkič, CEO, Insgiht Grega Jerkič, CEO, Insgiht[/caption] Nakon dve izuzetne prezentacije, controlleri su uživali tokom pauze za kafu u prijatnom ambijentu hotela Crowne Plaza.   [caption id="attachment_12678" align="aligncenter" width="1024"]Pauza Pauza[/caption]    

Nakon pauze predstavila se Mina Mićanović, direktor kompanije Poslovna Inteligencija, sa temom “Preduslovi za uspešnu implementaciju sistema za planiranje”. Ona je pohvalila ICV Srbija i objasnila način saradnje sa IBM-om, a posebno je istakla svoju formulu za uspeh: želja + ideja = vizija.

    [caption id="attachment_12679" align="aligncenter" width="550"]Mina Mićanović, direktor, Poslovna Inteligencija Mina Mićanović, direktor, Poslovna Inteligencija[/caption]    

“Ono što je najvažnije tokom implementacije, jeste partnerski odnos sa klijentom i stvaranje partnerskih odnosa (“porodičnih”). To podrazumeva da treba da budete spremni da čujete i pozitivno i negativno. Naravno, osim znanja i iskustva važno je da se izabere i prava tehnologija”, rekla je Mina između ostalog.

 

Sastanak je završen prezentacijom Nine Lozo, Business Analytics Client Technical Professional, IBM Srbija. Njena tema bila je “Proaktivno planiranje sa IBM-ovim rešenjima”. Nina je predstavila praktičnu primenu IBM alata Smarter Analytics i pojasnila njegove funkcije, tako da su svi zainteresovani mogli u direktnom razgovoru da dobiju dodatne informacije.

    [caption id="attachment_12681" align="aligncenter" width="550"]Nina Lozo, Business Analytics Client Technical Professional, IBM Srbija Nina Lozo, Business Analytics Client Technical Professional, IBM Srbija[/caption]  

IBM je pokazao da controlleri i IT imaju neraskidivu vezu. Niko ne zna šta budućnost nosi i zato, kako u životu, tako i u controllingu moramo da se oslanjamo na najbolje.

Autor teksta je Bojana Pejčić, konsultant u MCB Menadžment Centar Beograd.
Tekst je preuzet iz Controlling magazina 03.