5 koraka do dobrog motivacionog pisma

Da li je motivaciono pismo važno? Razmislimo o sledećem:
  • Koju poruku kandidat šalje ne pišući motivaciono pismo?
  • Koji je način da se kandidat izdvoji iz mora sličnih biografija?

Da li sada bolje razumemo ulogu motivacionog pisma u procesu selekcije?

Pisanje motivacionog pisma nije lako. Kako bih bar malo pomogla kandidatima, prenosim 5 saveta.

  457eb5238cd7f28655abc78f62a70278_XL   1. Istražite

Pre nego što počnete da pišete motivaciono pismo, važno je da što bolje upoznate kompaniju i posao za koji konkurišete. Ako se zadržite samo na oglasu i opisu posla, nećete moći da napišete dobro motivaciono pismo, a još manje da vas primete od gomile drugih biografija. Pogledajte web sajt, twitter , Facebook i LinkedIn naloge, profile zaposlenih na društvenim mrežama. Važno je da osetite vrednosti i kulturu kompanije, ali i da sagledate koja bi bila vaša uloga u njoj. Motivaciono pismo treba da pišete imajući u vidu sve ovo. Ako zaključite da se u kompaniji vrednuje kreativnost, svakako ćete sebi dati veću slobodu u pisanju motivacionog pisma. Za konzervativnije kompanije, sa drugačijom kulturom, držite se pravila.

2. Počnite pravom rečenicom

Većina kandidata počinje motivaciono pismo rečenicom „Zovem se ….. Video/la sam vaš oglas….“. Svaka reč je bitna. Početak najbitniji. Ovakvim početkom se ne predstavljate u najboljem svetlu i rekla bih da gubite vreme. Pređite na poentu. Počnite sa tim zašto ste baš vi pravi kandidat i zašto vas motiviše rad na toj poziciji. Ne koristite uobičajene fraze. U prvoj rečenici treba da skrenete pažnju na sebe, da bi vas osoba koja radi selekciju biografija uzela u obzir. Naslovite pismo na pravu osobu koristeći njeno ime i prezime. U današnje vreme, uz pomoć društvenih mreža, možete saznati gotovo sve.

3. Naglasite vaše lične vrednosti

Veoma je važno da delite iste vrednosti kao i kompanija u kojoj konkurišete za posao. Naglasite ih, jer bi svi oni koji rade selekciju trebalo da znaju „Zaposli karakter, treniraj veštine„. Konkurišite za pozicije u kompanijama u kojima želite da radite. Prenesite vaš entuzijazam u motivacionom pismu. Budite autentični.

4. Budite kratki

Motivaciono pismo treba da bude kratko. Osoba koja radi selekciju treba da ga pročita u dahu. Neki predlažu da to bude jedna strana, drugi i kraće. Iako treba preneti dosta informacija u motivacionom pismu, trudite ih napišete da budu jezgrovite.

5. Budite to što jeste

Lični stav: kada naiđem na dobro motivaciono pismo, koje se izdvaja od drugih, kandidata želim da upoznam i obavezno ga zovem na razgovor :)

  Preuzeto sa http: //mlcic.rs/