7 TIPOVA GUBITAKA (MUDA). Gemba Kaizen™, Masaaki Imai

Jednog dana posle pažljivog posmatranja radnika koji rade u gembi, Taiichi Ohno im je rekao: „Mogu li da vas zamolim da radite bar sat vremena dnevno?“ Smatrajući da su vredno radili celog dana, radnici su se uvredili zbog te opaske. A zapravo, Ohno je pod tim mislio: „Da li ćete bar jedan sat dnevno obavljati posao koji dodaje vrednost?“ Znao je da se najveći deo vremena radnici kreću po gembi ne dodajući nikakvu vrednost. U Japanu se svaka aktivnost koja ne dodaje vrednost klasifikuje kao muda. Ohno je bio prvi koji je prepoznao ogromnu količinu muda koja je postojala u gembi.

 

Japanska reč muda znači „gubici“, ali ima mnogo dublju konotaciju. Rad je niz procesa ili koraka koji počinju od raznih inputa i sirovina, a završavaju se gotovim proizvodom ili uslugom. U svakom procesu se tom proizvodu (ili, u uslužnom sektoru, dokumentu ili nekoj drugoj informaciji) dodaje vrednost, a potom se taj proizvod (ili usluga) šalje dalje u sledeći proces. U svakom procesu, resursi – ljudi i mašine – ili dodaju vrednost ili je ne dodaju. Muda se odnosi na svaku aktivnost koja ne dodaje vrednost.

  Ohno je klasifikovao muda u gembi u sledećih sedam kategorija: 1. muda prekomerne proizvodnje, 2. muda zaliha, 3. muda škarta, 4. muda pokreta, 5. muda obrade, 6. muda čekanja i 7. muda transporta.   7-wastes    

Pošto je muda sve ono što ne dodaje vrednost, prethodna lista može da se proširuje gotovo beskonačno. U kompaniji Canon muda se klasifikuje prema kategorijam navedenim u tabeli 6.1. Radi pojašnjenja, dodata je kolona „Tumačenje“.

Pages from Gemba Kaizen_web-5    

Ovaj tekst je preuzet iz knjige "Gemba Kaizen", Masaaki Imaija. Masaaki Imai je najveći svetski ekspert za implementaciju kaizena, kao i osnivač Kaizen Instituta koji posluje u preko 60 zemalja sveta, a od 2015.godine i u Srbiji. Knjigu možete naručiti preko ovog linka. 

Gemba knjiga