Aplikacija Signal - skineš i ne brineš

a

Znate li koja je omiljena aplikacija Edvarda Snoudena? Radi se o aplikaciji za komunikaciju koja ima dvostruku enkripciju, tako da su vaše tekstualne poruke, zvučni i video razgovori, kao i svi fajlovi koje razmenjujete sa prijateljima apsolutno bezbedni.

a

Skineš i ne brineš

a

Verujete u globalnu zaveru obaveštajnih službi i pomno pratite sve što izbaci Vikiliks? Brinete da li Vas neko prisluškuje? Evo šta možete da uradite da se zaštitite - instalirajte Signal.

Sasvim besplatna za preuzimanje za iOS uređaj i Android, a od nedavno postoji desktop verzija.

Još niste čuli o čemu se radi? Pogledajte ovaj kratak video.

a

https://youtu.be/5Rg1pcf502Q

a

Prednosti i mane Signal aplikacije

a

Bezbednost – odličan 5

Dvostruka enkripcija znači da niko, pa čak ni kompanije koja je napravila Signal, ne može da prati sadržaj vaše komunikacije. Nije potrebno čak ni napraviti neki profil koji bi zahtevao vaše podatke. U igri je samo vaš telefonski broj i podaci iz imenika koji se koriste kao lista kontakata.

a

Funkcionalnost i dizajn – vrlo dobar 4

Dostupne su tekstualne poruke ka jednoj ili više osoba, razmena slika i video sadržaja. Postoji čak i mogućnost arhiviranja svih razgovora. Aplikacija je sasvim besplatna i lako se koristi. Ako vam se dopalo kako izgleda Google Hangouts, onda biste i Signalu dali 5. Mnogima će, ipak, nedostajati lepši dizajn koji ima skoro svaka druga aplikacija za četovanje.

20151208080207_340997

Rasprostranjenost – dovoljan 2

a

Nažalost, ova aplikacija podleže zakonima tržišta kao i sve ostale i ostaće uspešna samo onoliko koliko korisnika bude imala. Dobra stvar je što broj preuzimanja Signala na neki način veoma jasno pokazuje koliko ljudi polažu na bezbednost u komunikaciji i koliko zaista brinu o svojoj privatnosti. Za komunikaciju, pa tako i bezbednu komunikaciju, uvek je potrebno (makar) dvoje.

Šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na bezbednost na internetu? To je, verovatno, čitava lista mogućih problema i svaki zahteva posebnu pažnju. Nažalost (ili na sreću?) strah od toga da nas prisluškuju, makar kod nas, čini se, nije među najpopularnijim.

a

a

Izvor: BeeShaper