CEO panel - 4. ICV Kongres controllera Srbije

slobodan djinovic, milan petrovic, sinisa kosutic

d

Slobodan Đinović

generalni direktor, Orion telekom

x

Tema o korporativnim udarima u controllingu je bila veoma dobra jer smo mi tržište koje tek usvaja standarde. Ja sam promenio nekolicinu controllera u poslednjih sedam godina i sada sam zadovoljan. Uvek me je interesovalo da prvo pronađem osobu koja je veoma detaljna, koja ume da napravi dobru analizu i da planira, zato što je controlling, osim što radi segment kontrole finansijskih novčanih tokova, integrisan sa menadžment sistemom, a tu se podrazumeva planiranje.

Osoba koja želi da se bavi ovom oblašću ne bi trebalo da ima samo finansijsko znanje, već mora i da poznaje oblast poslovanja u kojoj kompanija radi.

Mislim da ima prostora da se ovakav kongres organizuje više puta godišnje.

x

Milan Petrović

predsednik Srpske asocijacije menadžera

x

Nema mnogo ovakvih dešavanja u samoj controlling industriji, pa je samim tim i uspeh ovog Kongresa veći. Mislim da je prava mera da ga organizujete jednom godišnje.

Program na skupu je bio tematski zanimljiviji nego do sada i kompleksniji u nekim detaljima. I govornici, i teme su pratili trendove, i domaće, i svetske industrije, i biznisa. Aktuelnost je dodatni kvalitet skupa. Pored analitičkih i tehničkih znanja, u ovoj oblasti je ključno razumevanje biznisa, industrije, klijenata i kupaca.

Osoba koja se time bavi treba da ima i liderske sposobnosti. Puno je neizvesnosti u biznisu i niko ne zna šta će biti za deset godina. Novi trendovi koji se javljaju menjaju kompletno čitave industrije.

x

Siniša Košutić

generalni direktor, Sojaprotein

xc

Biznis se mnogostruko ubrzava, pa dolazimo u situaciju da nam je pravovremenost informacije važnija od tačnosti. Potrebno je ogromno znanje i angažovanje da bi se napravila dovoljno precizna razumljiva informacija, a da to bude pravovremeno.

Srbija u ovom trenutku kasni za razvijenim zemljama u vezi sa tretmanom controllinga u kompanijama u kojima to uopšte postoji. Mislim da naše kompanije još nisu sazrele da u potpunosti shvate važnost controllinga, jer se ova oblast shvata kao deo izveštavanja o prethodnom periodu sa aspekta upravljačkog računovodstva.

Mislim da će se u budućnosti controlling izdvojiti, ili kao samostalni sektor ili samostalna služba koja je nezavisna od sektora finansija i da ćemo doći u situaciju da će controller biti prvi saradnik generalnog direktora. Od sledećeg kongresa očekujem da isprati trendove koji će se pojaviti u narednih godinu dana i da ima još više učesnika.