IBM poručuje – "Controlleri, fokusirajte se na budućnost!" (20.ICV Srbija sastanak, 20.2.2015.)

U petak 20.02.2015, u saradnji sa IBM-om, organizovali smo 20.ICV sastanak u Hotelu Crowne Plaza.

IBM-logo

Na sastanku je prisustvovalo 140 controllera i CFO. IBM je ovom prilikom predstavio svoja rešenja za controllere i CFO. Posebna pažnja je usmerena na IBM Cognos i kako on pomaže controllerima/CFO u kreiranju budućnosti.

   
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Druženje pre prezentacija Druženje pre prezentacija[/caption]
 

Sastanak je otvorio Saša Stojanović, CFO IBM Srbija. Saša je na početku imao odličan video klip koji govori o promenama u finansijama:

  https://www.youtube.com/watch?v=g9Uru8TO8Ko&feature=youtu.be  

Saša je u svom govoru pričao o promenama. Promene su sve brže i drastičnije. "Sve teče, sve se menja", a tako se i IBM menjao mnogo puta i mnoge stvari se više ne rade na tradicionalan način.Controlleri/CFO, takođe, moraju da idu u korak sa vremenom i da prihvate nova rešenja.

   
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Saša Stojanović, CFO, IBM Srbija Saša Stojanović, CFO, IBM Srbija[/caption]

Potom se publici obratio Bojan Šćepanović, direktor MCB i predsednik ICV Srbija. Bojan je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo što su se controlleri odazvali u ovolikom broju. Takođe, pohvalio je IBM kao izuzetne profesionalce i ispričao zanimljivu priču o njegovom druženju sa IBM-om tokom 30 godina; počevši od daktilo-mašine sa natpisom IBM, pa sve do clouda i IBM Cognosa.

    [caption id="" align="aligncenter" width="640"]MCB blog-ICV Srbija-Bojan Šćepanović Bojan Šćepanović, direktor MCB i predsednik ICV Srbija[/caption]    

Prvi govornik je bio Mark Rolfe, Leader Europian Financial Performance Management, IBM, sa temom "Driving a future ready enterprise using CFO insights". Mark je, takođe, svoju priču posvetio promenama i istakao da se CFO suočavaju najčešće sa sledećem izazovima:

  • Okruženje
  • Nesigurnost i nestabilnost
  • Poslovne inovacije

Iako je svaka promena teška, postoje i pozitivni uticaji, kao što su:

  • Cloud computing
  • Big data
  • Mobilnost preduzeća
   
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Mark Rolfe, Leader Europian Financial PM, IBM Mark Rolfe, Leader Europian Financial PM, IBM[/caption]
  Kao jednu od ključnih stvari, Mark je naglasio da se Performance Acceletor fokusira na analitiku i omogućava bolje prognoziranje u Excelu.  
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Prezentacija, Mark Rolfe Prezentacija, Mark Rolfe[/caption]
Na kraju prezentacije kao savet i ključnu poruku istakao je

Think big, start small, deliver quickly

Potom nam se predstavio Grega Jerkič, CFO u kompaniji Insight iz Slovenije. Tema prezentacije bila je "Best practices and success stories from the Adriatic region". Grega Jerkič je radio na različitim analitičkim projektima u Evropi. Glavno pitanje koje se postavlja je:

Da li možemo da nađemo rešenje koje je za nas najprofitabilnije?

Ono što je takođe naglasio jeste da kompanije provode 90% vremena analizirajući prošlost i da 90 % njih koristi Excel u planiranju. Ključna poruka je:

Budite drugačiji-fokusirajte se na budućnost!

Grega je potom predstavio rešenje za budžetiranje, prognoziranje i profitabilnost na primeru Petrol grupe.

   
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Grega Jerkič, CEO, Insgiht Grega Jerkič, CEO, Insgiht[/caption]

Nakon dve izuzetne prezentacije, controlleri su se odmorili na pauzi uz kafu i ukusnu ponudu hrane Hotela Crowne Plaza.

   
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Pauza Pauza[/caption]

Nakon pauze predstavila se Mina Mićanović, direktor kompanije Poslovna Inteligencija sa temom "Preduslovi za uspešnu implementaciju sistema za planiranje". Mina je pohvalila ICV Srbija i objasnila način saradnje sa IBM-om. Mina je posebno istakla svoju formulu za uspeh:

želja + ideja = vizija.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Mina Mićanović, direktor, Poslovna Inteligencija Mina Mićanović, direktor, Poslovna Inteligencija[/caption]

Ono što je najvažnije tokom implementacije jeste partnerski odnos sa klijentom i stvaranje partnerskih odnosa ("porodičnih"). To podrazumeva da budeš spreman da čuješ i pozitivno i negativno. Naravno, pored znanja i iskustva važno je izabrati i pravu tehnologiju.

   
Prezentacija, Mina Mićanović
Prezentacija, Mina Mićanović
 

Sastanak je zatvorila Nina Lozo, Business Analytics Client Technical Professional, IBM Srbija. Njena tema bila je "Proaktivno planiranje sa IBM-ovim rešenjima". Nina je predstavila praktičnu primenu IBM alata Smarter Analytics i pokazala njegove funkcionalnosti. Svi zainteresovani mogli su u direktnom razgovoru da dobiju dodatne informacije.

   
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Nina Lozo, Business Analytics Client Technical Professional, IBM Srbija Nina Lozo, Business Analytics Client Technical Professional, IBM Srbija[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Prezentacija, Nina Lozo Prezentacija, Nina Lozo[/caption]

Prezentacije možete pogledati na sledećem linku. Fotografije možete pogledati na fejsbuk strani ICV Srbija.

Ovo je bio prvi ICV sastanak u 2015., odnosno 20. ICV sastanak za nepune 4 godine. 21.ICV sastanak imaćemo u martu sa temom "Kako izgleda controlling u mojoj kompaniji?", a potom nam se približava i 3. Kongres controllera ICV Srbija, 20.5.2015.

Za 3.ICV Kongres controllera spremili smo puno iznenađenja i 12 vrhunskih govornika. Vidimo se...

 

Autor teksta je Bojana Pejčić, konsultant u MCB Menadžment Centar Beograd.