"Controlleri su suvozači menadžerima", Intervju sa Ivanom Višnjić, direktorom plana i analize JAFFA Crvenka

 

Bankarka, aktuarka, controller, a u duši IT-jevac. Ivana Višnjić (direktor plana i analize, Jaffa Crvenka) pronašla je svoj magični trougao: matematika, informatika i ekonomija. Ovo je njena priča.

  [caption id="attachment_10829" align="aligncenter" width="550"]Ivana VIšnjić, direktor plana i analize, Jaffa Crevenka Ivana Višnjić, direktor plana i analize, Jaffa Crevenka[/caption]   Da li smatrate da je controlling dovoljno razvijen u Srbiji?

Controlling je mnogo napredovao u poslednjih nekoliko godina i pozicija controllera u kompanijama je postala značajnija. Strane kompanije su prenele svoj “know how”, a sa druge strane, i domaće su uvidele prednosti controllinga pa su počele da ga razvijaju. Ali, ako pogledamo kakav je stepen razvoja controllinga u zemljama u okruženju, onda je jasno da još uvek imamo dosta prostora za napredovanje.

  Jaffa Crvenka   Jedan ste od osnivača i potpredsednik ICV Srbija. Kako vidite dalji razvoj ovog udruženja?

Sama ideja i osnovna misija ICV-a je jednostavna: edukacija članova o controllingu, prenošenje znanja između članova, standardizacija znanja, međusobno upoznavanje i podizanje profesije controllinga na viši nivo. Kažu da pametan čovek uči na svojim greškama, a pametniji na greškama drugih i još bolje uči na uspehu drugih. Prema mom mišljenju stvaranje znanja i njegova razmena među članova je ono na šta treba najviše da se fokusiramo i u čemu leži ogroman potencijal za sinergiju i razvoj controllinga u Srbiji.

  Koliko su udruženja kao što je ICV Srbija bitna za profesionalni i lični razvoj?

ICV Srbija je okupio 202 člana za svega tri godine postojanja. Činjenica da svako od nas može da kontaktira druge controllere i u kratkom vremenskom periodu nađe pomoć i odgovore na pitanja je najbitniji deo u razvoju svakog od nas ponaosob. Osim ICV-a imam zadovoljstvo da sam deo i nekih drugih profesionalnih udruženja: Udruženja aktuara Srbije, Cotrugli alumni kluba Srbije, CIO kluba Srbije, a svako od njih je kao i ICV doprinelo pre svega mom ličnom razvoju.

  Šta Vam je najzanimljivije u controllingu?

Ukoliko želiš da se baviš controllingom, moraš da poznaješ kompaniju u kojoj radiš. To znači: od osnovnih poslova do kompleksnih tehničko-tehnoloških postupaka, od procesa do cilja, od službi do ljudi, svaki segment. Da bi bio controller, moraš da budeš pomalo i finansijer, pomalo inženjer, pomalo IT-jevac, pomalo menadžer i često “Draga Saveta”. Meni je lično najzanimljivije to što sam uspela da objedinim nekoliko stvari kojima sam želela profesionalno da se posvetim, a to su matematika, ekonomija i IT, i u tom trouglu sam pronašla controlling.

  Koje sve aktivnosti/procese controlleri imaju kao zaduženje?

Controlleri se danas najcešće bave izveštavanjem i ako nekog sa strane pitate, prvo što će da ga asocira na controllera su reči “izveštaji, Excel i tabele“. Posao controllera trebalo bi više da bude okrenut ka budućnosti, strategiji, savetovanju i podršci menadžmentu pri odlučivanju. Da bismo se bavili budućnošću, prvo moramo da imamo jasan i transparentan pogled u prošlost, da sagledamo šta se desilo i da utvrdimo varijanse. Vreme je resurs kojeg najmanje imamo na raspolaganju i što ga manje utrošimo na izveštavanje i obradu podataka, više ćemo moći da se bavimo značajnim controlling procesima, a to je pre svega strateški controlling.

  Koji su tekući a koji budući projekti u controllingu?

Najveći trenutni projekat je razvoj adekvatnih, fleksibilnih i transparetnih baza podataka sa kojima možemo lakše da radimo. Odavno smo prestali da govorimo o nekoliko hiljada podataka koje treba da analiziramo. Samo unutar kompanija imamo milione podataka umreženih u hiljade datoteka, a koje na kraju treba da daju jednostavan i čitljiv odgovor. Mislim da će budući projekti u controllingu biti orijentisani ka Business Inteligence sistemima, koji će omogućiti ne samo controllerima već i kompletnom menadžmentu kompanija da lakše dolaze do odgovora i potrebnih informacija koje su im neophodne za donošenje odluka. Postoji mnogo alata koje na ovim prostorima treba više da koristimo, kao što je recimo Balanced Scorecard.

  [caption id="attachment_10828" align="aligncenter" width="550"]Ivana Višnjić, direktor plana i analize, Jaffa Crvenka Ivana Višnjić, direktor plana i analize, Jaffa Crvenka[/caption]   Kako controlling može da doprinese kompaniji?

Controlling je tu da omogući kompaniji da ima sve moguće instrumente neophodne za upravljanje. U gomili podataka i informacija treba istaći one koje najbolje oslikavaju dosadašnji tok nekog procesa i predstaviti scenarija koja su od krucijalnog značaja za odluku. Smatram da su controlleri suvozači i savetnici menadžerima, da su tu da omoguće menadžmentu da sistematski organizuju svoje poslovanje, da skrenu pažnju na pozitivne i negativne aspekte poslovanja i da na taj način na kraju izvuku maksimalnu korist za stejkholdere.

  Šta su po Vama najveće prednosti controllinga?

Najveća prednost controllinga je što Vam nikada nije dosadno. Svaki dan donese nešto novo, novi problem i novo rešenje. Kako su kompanije organizmi koji se neprestano razvijaju, tako se sa njima razvija i controlling. A najlepša stvar u controllingu je ta što su contolleri ljudi sa kojima je divno sarađivati.

  Šta vam je najveći izazov na poslu?

Najveći izazov je da prenesem svoja saznanja. Svi moramo konstantno da se edukujemo. Ne treba zaboraviti da, iako govorimo o tehničkim stvarima, o jasnim brojevima i ciframa, svi mi u procese unosimo i svoje subjektivne karakteristike.

  Da se niste opredelili za ovu karijeru, koje bi bilo Vaše zanimanje?

Do sada sam radila u investicionoj banci, kao aktuar, i najduže kao controller. Zajedničko je to što sam u svakom poslu tražila najbolja IT rešenja kojima bih olakšala i unapredila posao i nekako sam se uvek okretala ka novim i boljim informacionim tehnologijama. Jedino što do sada nisam radila je da se bavim samo IT-jem. IT sam uvek videla kao fantastičnu potporu i bazu svakog biznisa, a to što sada kao controller mogu da budem deo tog procesa zaista mi upotpunjava svaki dan.

  Vaša preporuka, savet novom controlleru – na šta bi trebalo da obrati pažnju?

Da sluša, pre svega. Da ima uvek vremena da sasluša ljude sa kojima radi i da upija njihovo znanje bez obzira iz koje su direkcije ili sa kog nivoa. Da iskoristi svaku priliku da uči od starijih u poslu, a ICV Srbija će mu uvek biti kuća za pitanja i nedoumice koje ima. U njoj će uvek biti dobrodošao. Takođe, savetovala bih mu ono što savetujem svima – da nikada ne prestane da uči i da se razvija.

Autor teksta je Ivana Višnjić, direktor plana i analize, Jaffa Crvenka. Tekst je preuzet iz Controlling magazina 02.