Dobar lider mora biti dobar čovek!

Mnogo je tekstova napisano o menadžerima i o menadžmentu. Stilovi upravljanja, fokus na razvoj ljudi, autoritet u vođenju timova ... Međutim:

  • Jeste li se ikad zapitali, kakav je menadžer kada dođe kući?
  • Koliko je umoran za svoju porodicu?
  • Da li je svojoj deci role model, neko na koga će se ona ugledati?
  • Da li koristi iste tehnike upravljanja i planiranja zadataka (u ovom slučaju kućnih) kao i na poslu?
  • Koliko može razdvojiti privatni i poslovni život?
  • Da li ima drugačije kriterijemu u evaluaciji svojih najmilijih?
  • Da li svoje životne vrednosti i životnu filozofiju primenjuje i na poslu?

 MCB- posao

 

 

Pitanja je mnogo i odgovori su različiti. Međutim, sve dobre lidere odlikuje jedna osobina, koja je prosto neophodna kako bi se jedan menadžer snašao u trenutku u kome živimo:

"Dobar lider je dobar čovek"

Kao što ste primetili nisam izjednačio reč lider i menadžer. Lider, kao osoba koja vodi, inspiriše i gradi jednu dozu poverenja u svom timu može lako biti menadžer. Ali, sa druge strane, menadžer, čovek okrenut isključivo brojkama, strogo prateći pravila biznisa, a ne razumevajući ljudske emocije, emocije zaposlenih, ne mora nužno biti dobar lider.

U zavisnosti od toga koliko je posvećen svom timu, lider sa njim gradi neku vrstu odnosa. Ti odnosi mogu biti različiti, definisani su u raznoraznim udžbenicima i priručnicima o savremenom menadžemntu. Kroz te odnose, naročito kad "nešto ne ide", lider staje ispred tima, i štiti ga "svojim telom", tj. svojim autoritetom.

 MCB-lider

Hoće li to uraditi neki menadžer? Ne, on će kroz brojke i head count probati da reši nastali problem. Uglavnom je to slaba prodaja, pad revenua ili sl. Pravi lider ne veruje u headcount. On veruje u headcount. Retko kada se može čuti da je jedan lider spreman da žrtvuje čak i svoje postojanje u kompaniji zarad svog tima. Na to ne može ostati ravnodušan ni jedan pretpostavljeni. O timu da i ne govorimo. Tim će mu višestruko vratiti svojim poverenjem, motivacijom i punim angažovanjem na poslu. I, ko je tu na dobitku? Naravno, lider jer je upravo iskusio čari, kako ja volim da kažem 3D menadžmenta. 3D menadžment je građenje kvalitetnih veza i odnosa na 3 nivoa u svom okruženju:

  • Prvi i osnovni nivo je saradnja sa kolegama na svom nivou, sa svojim peer-ovima. Ovu vrstu veze je potrebno prvo izgraditi, jer se od ovih ljudi očekuje podrška i uvođenje u posao.
  • Drugi nivo je saradnja sa svojim timom, sa svojim juniorima. Ta saradnja je ključna za jednog lidera, jer o lideru i o njegovom kvalitetu govori njegov tim, tim je njegovo ogledalo.
  • I na kraju, a za kvazi menadžere prvo, je saradnja sa svojim pretpostavljenima. Verujte, kada ste uspostavili kvalitetnu saradnju sa svojim timom, izgradili partnerske odnose sa svojim peer-ovima, u očima vaših pretpostavljenih vi ste pravi lider. Taj odnos se gradi kroz prva dva i neće biti kvalitetan ukoliko nisu i prva dva.

Ovaj tekst zaista ne želim da vezujem za bilo koju zemlju kao ni za bilo koju kompaniju. Ovo je jednostavno moj stav i moje viđenje menadžmenta. Mnogo je tekstova i knjiga napisano i o tome koliko stilova menadžera postoje. Postoje razne podele, ali ni one nisu unificirane i opšte prihvaćene. Ono čega treba da se drži svaki sadašnji lider ali i onaj ko to tek želi da postane je jednostavna, ali jako precizna i istinita premisa:

"Dobar lider mora biti dobar čovek!