KPI IN CONTROLLING-Impresionirajte svog šefa!

U četvrtak 11.12.2014 godine okupili smo se u hotelu Zira na još jednom sastanku ICV Srbija. 18. ICV sastanak je ujedno bio i trening na temu "KPI in controlling". Temu je učesnicima približio specijalni gost sa Controller Akademie, Dietmar Pascher. Na treningu je prisustvovalo 40 controllera.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Controlleri Controlleri[/caption]
                                                                

18.ICV sastanak je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd, poželevši dobrodošlicu gospodinu Dietmaru i controllerima.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija Bojan Šćepanović, direktor, MCB Menadžment Centar Beograd i predsednik ICV Srbija[/caption]
                                
Nakon Bojana učesnicima se predstavio i Dietmar Pascher. Dietmar je pozdravio učesnike, objasnio strukturu treninga i krenuo sa radom. Dietmar je dao sledeću podelu KPI-eva:
  • Strateški
  • Operativni
  • Finansijski
 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Dietmar Pascher, trener sa Controller Akademie iz Minhena Dietmar Pascher, trener sa Controller Akademie[/caption]
                              
Prilikom objašnjavanja KPI-eva fokusirao se na model koji se zove BSC (Balanced Scored Card) i koji posmatra sledeće aspekte:
  • Finansije
  • Kupce
  • Procese
  • Zaposlene
 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Dietmarovi crteži Dietmarovi crteži[/caption]
                                                     

Svaki od njih je specifičan i podrazumeva različite KPI-eve, što su učesnici imali priliku da uvide tokom praktičnog rada i da pripreme svoje prve prezentacije.

Kao i uvek, controlleri su imali priliku nakon rada da se opuste i druže tokom kafe pauza i ukusnog ručka.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Druženje Druženje[/caption]
                                                             

Tokom sledeće sesije raspravljalo se o KPI-evima za praćenje poboljšanja procesa . Učesnicima su date smernice kako razviti KPI-eve za određene procese i na koje sve smetnje bi trebalo obratiti pažnju tokom razvoja. Nakon teorijskog dela, controlleri su ponovo dobili priliku da sa svojim kolegama iz grupe praktično rade na zadatom primeru.

 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Radna atmosfera Radna atmosfera[/caption]
                                                    
 
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Vežbe Vežbe[/caption]
                                                                 
 

U poslednjem delu se govorilo o finansijskim KPI-evima koji su predstavljeni pomoću finansijskog trougla, a trener je otkrio controllerima tajnu kako da drže najvažnije pokazatelje u memoriji i uvek impresioniraju šefa na sastanku. :)

 

19. ICV  sastanak je planiran 26.12.2014 u hotelu Crowne Plaza od 16.00-20.00. Tema je Izveštaji za menadžment. Očekujemo da dođete u velikom broju i da u velikom stilu završimo druženje u ovoj godini. MCB je uvek tu da vam organizuje druženje na vrhunskom nivou. Vidimo se...