"Timski duh u controllingu projekata", KATARINA ĆEVRIZ, HEAD OF CONTROLLING, ASSECO SEE

Timski duh u controllingu projekata

Uspešno upravljanje projektima određuje stabilnost poslovanja kompanije Asseco i direktno utiče na buduće poslovanje, doprinoseći stvaranju konkurentske prednosti. Da bi se obezbedilo uspešno upravljanje projektom, neophodna je kontrola i analiza projekta u sistematskom i funkcionalnom smislu, što je i naš zadatak.

[caption id="attachment_11789" align="alignnone" width="550"]Katarina Čevriz, Head of controlling, Asseco SEE Katarina Čevriz, Head of controlling, Asseco SEE[/caption]

Asseco SEE jedna je od vodećih IT grupacija u Evropi i ima oko 1.300 zaposlenih. Asseco SEE doo Beograd je član ove grupe, ima 460 zaposlenih i ostvaruje 25% profita grupe. Mi smo projektno orjentisana kompanija, sa više od 600 različitih projekata tokom godine, tako da ja pratim oko 600 projekata godišnje.

U našoj kompaniji ključnu ulogu u projektu ima rukovodilac projekta (project manager), čiji je zadatak da pripremi plan projekta, definiše i rezerviše resurse i sve to prezentuje u projektnoj kartici (project card), koja je osnova za rad sledećeg važnog činioca, a to je odeljenje controlinga. Uloga controllinga je monitoring svih koraka od samog početka, davanje stručne podrške pri obračunu troškova, prihoda, profitabilnosti, pri tom vodeći računa o načinu njihove prezentacije. On ukazuje na potencijalne rizike i daje savete kako da se isti izbegnu, a takođe i sprovodi kontrolu cash flowa projekta. Kaže se da se controlling efikasno odvija kada rukovodilac projekta i controller dobro sarađuju, što je u našem slučaju i potvrđeno. Timski duh i dobra saradnja među ljudima odlika je naše kompanije.

Naravno, kada se potpiše ugovor i dođe do realizacije projekta, controlling dobija još veću ulogu. Nijedan project card ne može da prođe dok controling ne umeša prste. S obzirom na raznolikost i specifičnost ugovora, analiza i komunikacija sa rukovodiocima projekata čini posao veoma interesantnim, a ponekada i pretereno zanimljivim. Redovno se interesujemo kako nam projekti napreduju, da li imamo problema u realizaciji, a ako je potrebno, učestvujemo i u testiranju novih inovativnih rešenja. Naši ugovori uglavnom ikmaju duži vremenski period realizacije, odnosno implementacije projekta (do dve godine), pa se u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardom (IAS 11) radi priznavanje prihoda na mesečnom nivou po trošovnom metodu. Zaposleni u proizvodnji evidentiraju svoje potrošeno vreme po projektima na Time traking systemu (program za vođenje sati). Sistem ima strogu kontrolu, jer svaki zabeleženi sat mora da odobri rukovodilac resursa (resurs menager).

Zahvaljujući korišćenju sopstvenih softverskih rešenja controlling ima stalni nadzor nad rizicima pada profitablnosti i poštovanjem rokova, što omogućuje rano alarmiranje rukovodstva u slučaju evidentiranja potencijalnih problema. Controlling je zadužen za pripremu izveštaja prema rukovodstvu kompanije (lokalno i grupe) na osnovu svih finansijskih podataka projekata (uključujući i interne), kao i analizu dobrih, a posebno slabih tačaka u poslovanju. U našoj kompaniji mišljenje odeljenja controllinga se veoma uvažava, a posebno posle nekoliko pravovremeno otklonjenih rizika. Uzajamno poverenje između odeljenja controllinga i rukovodstva u velikim kompanijama kao što je Asseco, neophodno je za stabilno poslovanje.

Da zaključimo, controlling projekata podrazumeva proces koji se dešava kontinuirano, od početka do konačne realizacije projekta i to je sveobuhvatan proces definisanja ciljeva, planiranja i upravljanja projektom u finansijskom i ekonomskom smislu. Projektni controlling obezbeđuje blagovremeno pribavljanje i usmeravanje informacija, koje predstavljaju osnovu za uspešno donošenje odluka i upravljanje projektima.

Autor teksta je Katarina Ćevriz, Head of Controlling, Asseco SEE.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina 04.