Pametna analitika za pametne controllere (23.ICV Srbija sastanak, 30.9.2015.)

23. ICV sastanak je bio organizovan 30.9.2015. u Hotelu Holiday Inn u saradnji sa kompanijom Bisnode. Tema sastanka je bila "BISNODE PAMETNA ANALITIKA" a sastanku je prisustvovalo preko 100 controllera i CFO-a. Kompanija Bisnode je ovom prilikom predstavila alate koji mogu biti od koristi controllerima i CFO prilikom analiza. Posebna pažnja bila je usmerena na Portfolio Intelligence.

[caption id="attachment_15220" align="alignnone" width="546"]Controlleri 23.ICV Srbija sastanak, 30.9.2015.[/caption]

Sastanak je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd. Bojan je, po svom običaju, podelio nekoliko anegdota sa učesnicima a ovog puta je bio raspoložen da poveže "Farmu", Mimi Oro i controlling. Kakve to veze ima? Pa, treba doći na ICV sastanak i odslušati Bojana - pored controllinga, uvek ima i puno smeha.

  [caption id="attachment_15168" align="alignnone" width="546"]Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment centra Beograd Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd[/caption]  

Bojan je potom predstavio tri glavna govornika - tri musketara controllinga. Govornici na 23. ICV Srbija sastanku bili su:

  [caption id="attachment_15170" align="alignnone" width="546"]Govornici Govornici[/caption]  

Prvi govornik bio je Nenad Radunović, fabrički controller u kompaniji Bambi. Nenad je sa učesnicima sastanka podelio svoje iskustvo o fabričkom  controllingu.

  [caption id="attachment_15175" align="alignnone" width="546"]Nenad Radunović, fabrički controller, Bambi Nenad Radunović, fabrički controller, Bambi[/caption]

Nenad je prezentaciju fokusirao na nekoliko ključnih stvari u radu fabričkog controllera: normiranje troškova, rad sa menadžerima, izveštavanje, ERP i sl. Evo i par zanimljivosti iz Nenadovog izlaganja o fabričkom controllingu:

  • Što se tiče izveštavanje, Excel je i dalje kralj.
  • Osnovni ERP u kome se radi je UPIS i sa njim su veoma zadovoljni. Korisnici su na neki način postali inovatori, jer sami kreiraju alate koji su im potrebni za analize.
  • Jedna od zanimljivosti jeste posedovanje velikih displeja u proizvodnji gde se predstavljaju podaci o proizvedenim jedinicama svakoj smeni. Na taj način se budi takmičarski duh među radnicima jer u svakom momentu imaju uvid da li su ispunili zadatu normu.
  • Saradnja sa menadžerima proizvodnje je..."izazovna".
  [caption id="attachment_15263" align="aligncenter" width="546"]Fabrički controlling BAMBI Fabrički controlling BAMBI[/caption]  

Sledeći govornik bio je Branislav Lončar, CFO u kompaniji Leo Burnett. Branislav nam je približio filozofiju Leo Burnett, najveće marketinške agencije u Srbiji sa preko 150 zaposlenih.

Branislav Lončar Leo Burnett   Bane je imao nekoliko sjajnih video klipoa, a jedan od njih govori o tome kako je nastao Leo Burnett u Čikagu, 30-ih godina. https://youtu.be/BPQ3oD8YAkQ

Branislav je controllera opisao na nekoliko različitih načina:

  • suvozač na reliju
  • robot
  • navigator

Posebno zanimljivo opisivanje je bilo oko "robota". Controlleri u Leo Burnettu postoje na lokalnom nivou u Beogradu, kao i u centrali u Parizu. Takođe, postoje i controlleri u Shared Service Centru koji se za Srbiju nalazi u Mađarskoj.

S obzirom da je "vreme" najvažniji resurs u poslu marketinške agencije, jedna od zanimljivosti je bila način upravljanja projektima i ljudima. Svako odeljenje ima tzv. Traffic managera, čija je uloga slična kao "dispečera" kod autobusa. Traffic manager dobija projekat ili aktivnost, a zatim raspoređuje aktivnost zaposlenima. Za aktivnost je ponekad potrebno 15 do 30 minuta, a ponekad i nekoliko dana. Preciznim merenjem aktivnosti po projektu, odnosno po klijentu, moguće je doći i do profitabilnosti po klijentu.

Bane nam je predstavio i nekoliko reklama koje su napravili, a meni se najviše svidela  "Nije svejedno - Tašta"

  https://youtu.be/Qx77Ao9H1ms  

Nakon dva odlična predavanja, controlleri su se odmorili uz bogato posluženje i druženje. Kao što naš narod kaže - i piće i iće.

  [caption id="attachment_15177" align="alignnone" width="546"]Druženje za vreme pauze Druženje za vreme pauze[/caption]  

Posle pauze, sledeći govornik je bio Marko Srabotnik, vođa prodaje poslovnih rešenja u Bisnode Slovenija. Kompanija Bisnode je švedska kompanija koja se bavi poslovnim informacijama i ima predstavništva u 17 zemalja.

  [caption id="attachment_15181" align="alignnone" width="546"]Marko Srabotnik, vođa prodaje poslovnih rešenja, Bisnode Slovenija Marko Srabotnik, vođa prodaje poslovnih rešenja, Bisnode Slovenija[/caption]  

Prilikom ukucavanja pojma "controlling" u Google, Marko je naišao na sledeću fotografiju. Ko su ovde menadžeri, a ko controlleri procenite sami… :)

MCB blog-ICV Srbija-Bisnode1   Po Marku, ključni koraci u controllingu su:
  • Plan
  • Do
  • Check
  • Act

Marko je zatim predstavio prezentaciju Portfolio Intelligence alata. U pitanju je online aplikacija čija baza pokriva kompanije u Srbiji, BiH, Sloveniji i Hrvatskoj. Ova aplikacija daje uvid u analizu kreditnih odnosa u regionu i radi monitoring za više od 80 kritičnih događaja u portfoliju. Marko smatra da je velika prednost ove aplikacije u njenoj jednostavnosti.

  MCB blog-ICV Srbija-Bisnode2   Ova aplikacija je jednostavna za upotrebu. Kompanije definišu grupe sa kojima rade (klijenti, dobavljači) dok sistem u nekoliko sekundi računa kreditne koeficijente za portfolio i za pojedinačnu kompaniju. Postoji nekoliko parametara koji se analiziraju:
  • finansijska ocena
  • dinamična ocena
  • index plaćanja
  • bisnode indeks uspešnosti
Takođe, aplikacija daje mogućnost smart monitoringa u vidu najvažnijih vesti. U aplikaciji postoji i šablon za grupisanje klijenata.   [caption id="attachment_15213" align="alignnone" width="546"]Portfollio Intelligence, Smart monitoring Portfollio Intelligence, Smart monitoring[/caption]

Marko je predstavio i studija slučaja, odnosno primenu Portfolio intelligence alata u jednoj Slovenačkoj kompaniji. Nakon prikazane studije, controlleri su pokazali veliku zainteresovanost postavljenjem desetak različitih pitanja. Na kraju sastanka, prijatelji iz kompanije Bisnode su učesnicima 23.ICV sastanka podelili i poklone.

  [caption id="attachment_15185" align="alignnone" width="546"]Podela poklona Podela poklona[/caption]   Ovako je izgledao 23. ICV Srbija sastanak. Hvala još jednom prijateljima iz Bisnode za sjajno veče.   [caption id="attachment_15232" align="alignnone" width="546"]MCB i Bisnode "Nas dva brata..." - Bisnode & MCB[/caption]