SRBIJA 2016: Godina preduzetništva i godina otkaza!

Vlada Srbije je ovu godinu, proglasila 'godinom preduzetništva', koja bi trebalo da se zasniva na tri glavna stuba – unapređenje poslovnog okruženja, direktnu podršku preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha.

Istovremeno, rezovi u javnoj upravi ostaviće bez posla više hiljada ljudi. Stoga je pitanje: da li je pokretanje sopstvenog biznisa nužnost ili korak na koji se građani odlučuju vođeni preduzetničkim duhom. Dobrodošli u Srbiju - zemlju u kojoj je 2016. "godina preduzetništva", a ujedno i godina otkaza, pre svega državnih službenika.

a

Za one koji zbog rezova u javnoj upravi nepovratno izađu kroz vrata državne administracije, ali i one koji su već bez posla, rešenje bi mogli da pronađu u privatnom biznisu. Ipak, otisnuti se u preduzetničke vode - znači izaći iz sigurne u zonu rizika. BG-PREDUZET-PKG-010316-19-VPS-1-20160301-174723531-.mxf.Still001a

"Slamka spasa" ili istinski preduzetnički duh?

 

"Definitivno u Srbiji mislim da ne postoji kultura preduzetništva, to jeste neko opšte mesto - kao svi nešto pričamo na tu temu - a, sa druge strane, hajde malo da razmislite i vi i neka razmisle vaši gledaoci kada su zadnji put čuli da je neko prodao stan i uložio u neki posao u koji veruje. Postoji izreka da se u Srbiji preduzetnik mahom postaje iz nužde i iz potrebe, a ne zato što postoji taj "drajver" u ljudima. Mislim, realno, nije lako",

a

kaže Miloje Sekulić iz agencije Home Page.

Wannabe-intervju-Miloje-Sekulić

"Stvorite ambijent za domaće preduzetnike, ne subvencionišite strane"

a "A nije lako. Najveće prepreke na putu do uspešnog biznisa često postavlja država" - kaže za N1 predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Vujović, a Vladi poručuje: "Stvorite ambijent za domaće preduzetnike, ne subvencionišite strane."

"Čim ti otvoriš firmu, kreću nameti, kreću fiskalni nameti i parafiskalni nameti...Ti nisi napravio još nikakve pare, ti već moraš da plaćaš određene fiskalne i parafiskalne namete. Znači, mi predlažemo da se u Ministarstvu finansija potrude da omoguće smanjenje fiskalnih nameta i ukidanje parafiskalnih nameta, koji su u Srbiji enormni",

anavodi Zoran Vujović.

a

donosenje odluka1

a

Kada se odluče da biznis ideju i realizuju - strateška planiranja i razvoj kompanije su u prvom i jedinom planu, zato preduzetnicima često podrška okoline izostaje, objašnjava preduzetnik Igor Jović.
"Realizacija takve ideje iziskuje određena, zapravo kompletnu požrtvovanost tom projektu, jednostavno morate živeti za taj projekat, to znači da ćete zanemariti prijatelje, zanemariti privatan život, porodicu često i moraćete da pronađete motivaciju da - kada vas sredina i ne razume - jer vi ste ti koji imaju viziju, drugi nemaju viziju"

apriča Igor Jović iz CityExpert-a.

a

a

Izvor:Economy