Sledeći korak za controllera je VBA programiranje! (Besplatan softver codevba.com) - Miloš Cvetković (Stariji konsultant), MENADŽMENT CENTAR BEOGRAD

IGO_5349

Controlleri bi voleli da znaju da programiraju u VBA za Excel, ali ponekad nisu sigurni šta je VBA i koliko im je potreban? Controlleri često koriste napredne funkcije u Excelu i sledeći logičan korak jeste VBA programiranje. Međutim, tu nailaze na nekoliko prepreka. Da bi mogli da programiraju u VBA, potrebno je da poznaju osnovna pravila programiranja: sintaksa, linija koda, kako se kod pušta u rad, zašto je nastala greška u kodu i slično.

Jedan od čestih problema u VBA programiranju jeste takozvani VBA editor (ALT +F11). On ima svoja ograničenja i nije se mnogo menjao u poslednjih deset godina. Kada počnete da koristite klasičan VBA Editor, primetićete da je meni vrlo sličan, kao i izgled Excela iz verzije Excel 2003. Izbor opcija je dosta ograničen i početniku to može da predstavlja problem. Jedno od rešenja su dodatni programi (add in), kao što je CODE VBA, koji poboljšava rad u VBA editoru.

CODE VBA je softver koji donosi dosta opcija koje olakšavaju rad prilikom VBA programiranja. To je jednostavan softver (add in) koji rešava problem klasičnog menija za VBA editor. Instaliranjem ovog programa u meniju VBA Editora (Alt + F11) pojaviće se nekoliko dodatnih komandi. Iza kartice CODE VBA kriju se sve dodatne opcije koje bi trebalo da znate kako biste mogli da napravite kvalitetan kod u Excelu.

excel somi1

Jedna od prvih opcija jeste da kreirate novu funkciju u Excelu. Da biste kreirali novu funkciju, morate da kliknete na Insert, pa na Procedure i iza toga se krije opcija za kreiranje funkcije u Excelu.

excel2

Osim toga, možete da kreirate petlje, tipove promenljivih i slično. Na primer, treba vam petlja koja će biti ograničena brojem, IF-om ili brojem redova u tabeli. Sve ove opcije veoma lako možete da pišete uz pomoć CODE VBA.

excel3

CODE VBA alat vas neće naučiti samom VBA programiranju, ali vam može dati ideje u vezi sa programiranjem. Takođe, može da vam pomogne da razumete kako izgleda sintaksa u samom VBA kodu. Softver možete besplatno da skinete sa sajta www.codevba.com.