CEO SVET SE MENJA, ZAŠTO NE BI I FINANSIJE? Slaviša Lečić, Presales Manager, SAP.

  Skoro pa bez izuzetka, stručnjaci u finansijama traže načine da odgovore na izazove digitalizacije u vremenu nestabilne ekonomije – regulativama prisutnim u zadnjih nekoliko decenija. Digitalizacija je proces za koji je potrebno vreme. Ona se dešava paralelno sa konstantnim inovacijama i to je potpuno nova paradigma. Koliko je digitalizacija značajna, pokazuje podatak da 72% lidera smatra da će sledeće tri godine imati više uticaja na poslovanje nego prethodnih 50 zahvaljujući tehnologiji (Forbes Insights), a ipak samo 5% organizacija veruje da su digitalizaciju savladali u toj meri da ih odvaja od konkurencije(Accenture).     [caption id="attachment_26675" align="aligncenter" width="550"]Slaviša Lečić Slaviša Lečić, Presales Manager, SAP.[/caption]   Poslovanje se menja. Ceo svet se menja. Finansije se menjaju. Kroz sve industrije, eliminacijom tradicionalnih ograničenja i pojavljivanjem lidera koji nastaju iz neočekivanih radnih pozicija. Kompanije kao što su Apple, Under Armour i Uber menjaju industrije – 90% direktora tvrdi da će se njihovo poslovanje promeniti usled digitalne transformacije.   Živimo u jedinstvenoj eri ekonomije i nestalnih regulativa. Tržišne novosti u Kini momentalno pogađaju tržište u SAD, odnosno u Evropi. Uslovi i cene valuta se rapidno menjaju i imaju veliki uticaj na korporativne rezultate. Mišljenje korisnika se može znatno promeniti na osnovu samo jednog pročitanog tvita. U takvom okruženju agilnost se nagrađuje, a ključnu ulogu ima digitalizacija upravo sektora finansija, jer zastareli finansijski procesi i stare tehnološke platforme nisu pogodne za digitalnu ekonomiju. Novi poslovni modeli se ne mogu oslanjati na već postojeće nepovezane procese i zaostalu tehnologiju, a kompanije više ne mogu čekati kraj meseca kako bi uvidele rezultate poslovanja, ili imale uvid u godišnji budžet kako bi donele odluke o investiranju.   U vremenu eksponencijalnih promena možemo govoriti o tehnološkim trendovima koji najviše utiču na promene u finansijama. Upravo ovi trendovi oblikuju digitalnu ekonomiju i zahtevaju holistički prikaz poslovanja u realnom vremenu. Ove tehnologije ruše tradicionalna ograničenja koja su unazađivala poslovanje u finansijama, i pružaju mogućnost za kompletnu inovativnu promenu na polju finansija.   ilustracija3   Postoji pet tehnoloških trendova koja radikalno utiču na promene u finansijama:
  • Hiperkonekcija
  • Supercomputing
  • Cloud Computing
  • Pametni svet
  • Cyber Security
 
  1. Hiperkonekcija
Svaki korisnik, svaki dobavljač, svaki partner je povezan, eliminišući poznate procese i pravila na polju finansija. Upravo ova povezanost kreira i prilike u finansijama.  
  1. Supercomputing
Ograničenja koja su postojala u 20. veku na polju finansija su prošlost. Networking i in-memory computing tehnologije omogućavaju analizu u pokretu, dinamično planiranje i simulaciju, situaciju i uočavanje rizika u realnom vremenu, kao i bezgranične nove poslovne modele. ilustracija1  
  1. Cloud Computing
Omogućava prisvajanje rapidne tehnologije po smanjenim troškovima. Business-to-business (B2B) transakcije se sprovode na novim platformama za kolaboraciju u Cloudu gde su umreženi milioni preduzetnika i korisnika.  
  1. Pametni svet
Digitalna ekonomija zamenjuje proizvode i usluge sa vrednosnim ishodima. Za finansije, menadžment profitabilnosti, kao i poslovni kapital postaju nepogrešivo precizni. Sa povezanim senzorima, robotikom (automatizacijom) i veštačkom inteligencijom, finansije danas poseduju moćan alat za eliminisanje svakodnevnice stavljajući fokus na efikasnost.  
  1. Cyber Security
Poverenje je ultimativni faktor kvalitetnih finansijskih usluga. Iako je cyber kriminal izgradio nove mogućnosti za napad, oslabljivanje i razaranje poslovanja, danas je lakše detektovanje prevare, što omogućava menadžment riziku holistički prikaz u poslovanje u realnom vremenu i na taj način pruža mogućnost za izgradnju i reputaciju brenda.   ilustracija2   Transfomacija finansija Finansije imaju mogućnost da budu centralna tačka digitalnog poslovanja, ali to zahteva drugačiji pogled na stvari. Zapitajte se sledeće: Zašto trošimo toliko vremena na računice i brojeve? Zašto moramo da čekamo kraj meseca da bismo razumeli naše rezultate? Zašto ne možemo razumeti uticaj promena na naše poslovanje danas? Upravo nove tehnologije nose odgovore na ova pitanja. Tako, SAP S/4HANA Finance rešenje omogućava da postojeći ciklus zatvaranja u finansijama bude redukovan sa 55 dana na 5 dana. Direktori finansija vodećih svetskih kompanija tvrde da su softverska rešenja ta koja pružaju prednost i mogućnost za pravovremeno donošenje odluka uz in-memory i Cloud tehnologiju i prijatno iskustvo za korisnika.  

Tekst je preuzet iz Controlling magazina #14. Ceo magazin možete pročitati na ovom linku.

Još zanimljivih tekstova možete pročitati na ovom linku.