Excellent SME- najbolja mala i srednja preduzeća dobila nagrade

Privredna komora Srbije je, u saradnji sa kompanijom COFACE i strateškim partnerima, nagradila nosioce elektronskog sertifikata Excellent SME - najbolja mala i srednja preduzeća koja su, po rečima Marka Čadeža, predsednika Komore, prva liga srpskog preduzetništva. Svečanosti su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, koji je najavio podsticaje razvoju tog sektora i ministar privrede Željko Sertić. Glavni predavač je bio i Bojan Šćepanović, direktor Menadžment Centra Beograd.

slika 1

Svečanost je posvećena malim i srednjim preduzećima, koja su nosioci elektronskog sertifikata Excellent SME i predstavljaju prvu ligu preduzetništva u Srbiji. “Ona predstavljaju zdravo jezgro privrede, koje uspešno posluje i ima potencijal za rast i razvoj”, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Ističući da, u stvaranju novog poslovnog okruženja, PKS ima viziju da se ne može raditi današnji posao jučerašnjim metodama u biznisu sutrašnjice, Čadež je poručio privrednicima, da će Komora biti snažna podrška preduzetničkim idejama da postanu stvarnost.

„Imate na raspolaganju naša predstavništva u inostranstvu, ali i 117 predstavništava našeg strateškog partnera - Privredne komore Austrije. PKS nikada više ne sme biti organizacija dovoljna sama sebi, a na leđima onih koji prave posao“, naveo je Čadež i ukazao na činjenicu da, kada danas vidimo uspešan biznis obično zaboravljamo da je neko, u jednom trenutku, doneo veoma hrabru odluku da započne novi posao.

Srbija će, po oceni premijera Vučića, imati sjajnu budućnost kada mala i srednja preduzeća budu nosila 50 odsto BDP, ističući i da je veliki uspeh što danas taj sektor kreira 30 odsto našeg BDP. “Tek kad mala i srednja preduzeća budu nosila 50 odsto BDP, znaćemo da više ne zavisimo od giganata iz prošlosti i sadašnjosti, već od mnogo ljudi koji brinu, rade, posvećeni su i odgovorni“, rekao je Vučić i najavio podršku malim i srednjim preduzećima kroz povoljne kredite i subvencije. Podsetivši da je 2016. godina preduzetništva, premijer je rekao da je država izdvojila više novca za početnike u biznisu i da je za startapove opredelila 50 odsto bespovratne pomoći.

Đorđe Živanović, direktor COFACE Srbija, svetskog lidera u osiguravanju potraživanja, predočio je da ta kompanija radi na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta u Srbiji, da pomaže malim i srednjim preduzećima u svim fazama razvoja, i da naša zemlja, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja veoma važno, strateško tržište za to preduzeće.

Čestitke najboljima stigle su i od generalnog direktora Simensa Beograd Uda Ajhlingera, koji je poručio da je kompanija posvećena daljem uspehu i razvoju u Srbiji. Ohrabrio je predstavnike malih i srednjih preduzeća da unaprede konkurentnost i kvalitet proizvoda, povećaju proizvodnju i omoguće otvaranje novih radnih mesta.

Za direktora globalne prodaje kompanije Air Serbia Đorđa Vukotića, mala i srednja preduzeća su najdinamičniji i najagilniji deo srpske privrede koji podstiče budući razvoj Srbije. “Air Serbia je prepoznala da kroz projekat elektronskog sertifikata može da pomogne razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji”, rekao je Vukotić i uručio četiri vaučera za let do Njujorka najboljim preduzećima.

“Uvereni smo da će ova vazdušna veza ostvariti poslovne, turističke, kulturne veze između Srbije i SAD, što će doprineti razvoju malih i srednjih preduzeća, ali, imajući u vidu da je to jedini direktan let prema SAD na prostoru nekadašnje Jugoslavije, i da će se efekti te linije osetiti u širem regionu”, naglasio je predstavnik Air Serbia.

“Za AXA osiguranje sektor malih i srednjih preduzeća je od strateškog značaja, jer prepoznajemo da je najbrže rastući deo srpske ekonomije. Koristeći globalna iskustva i najbolju praksu razvijamo drugačiji, specijalizovan pristup. Želimo da budemo ne samo njihov osiguravač, nego i pouzdan poslovni partner, koji će im pružiti savete i moći da ih edukuje. Nosiocima sertifikata SME Excellent pružićemo besplatnu detaljnu analizu rizika”, rekao je Adamantios Hadžistilis, generalni direktor AXA osiguranja.

collage_photocat

U prošloj godini najbolje rezultate, prema oceni PKS, Kofasa, Axa osiguranja, Air Serbie i Simensa, ostvarili su Kribone iz Čačka, Princ leather iz Požege, Sigma iz Kule, Metadata iz Beograda, Mlekara Moravica iz Arilja, Kon-trans iz Beograda, Bio špajz iz Beograda, Excelsior iz Beograda, Rezervat Uvac, Opšta bolnica Bel medic iz Beograda, Studio Berar iz Novog Sada, Dubes iz Beograda i V-Tac iz Beograda.

Početkom 2016. sertifikat Ecellence SME nosi 617 malih i srednjih privrednih subjekata koji su ostvarili ukupan godišnji promet veći od 800 miliona evra i koji raspolažu kapitalom od 140 miliona evra. Ta preduzeća ostvaruju skoro 60 miliona evra profita godišnje i zapošljavaju oko 13.000 radnika.

Na svečanosti u PKS promovisana i nova komorska usluga „Proverite“, koja omogućava da se na brz i efikasan način proveri poslovanje bilo kog privrednog subjekta u Srbiji i svetu.

Nakon dodele nagrada i koktela, sjajno predavanje je imao Bojan Šćepanović, direktor Menadžment Centra Beograd i predsednik ICV Srbija. U svom stilu, Bojan je motivisao sve prisutne da razmisle šta čini uspeh.

slika 7

Po Bojanu, uspeh se meri Ekremovom pesmom “Kuća pos’o, pos’o kuća”. Potrebno je naći balans u životu između dve ključne stvari: kuće i posla. Bojanu je porodica najveći pokretač u životu. Isto tako bitno je i da se bavite poslom koji volite – i za koji imate strast. Bojanova formula za uspeh je vrlo jednostavna:

40% kuća + 40% posao + 20% sve ostalo

Kao primer poslovnog uspeha, Bojan je naveo kompaniju Belmedic koja je i dobila nagradu na ovoj svečanosti. Bojan je pokazao i praktično kako se za pet minuta analizira kompanija u finansijskom smislu.