HR Controlling - Upoznavanje procesa u HR-u i primena u praksi (31. ICV Srbija sastanak)

31. ICV Srbija sastanak organizovan je 03.03.2017. godine u zgradi Univerziteta Singidunum u Beogradu. Tema sastanka je bila „HR Controlling“, a samom sastanku je prisustvovalo preko 80 controllera. BRK_2631 Sastanak je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd. Bojan je prisutne uveo u samu temu sastanka i predstavio govornike, među kojima je bio i on sam. Bojan Govornici 31. ICV Sastanka bili su:
  1. Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i Direktor Menadžment Centra Beograd
  2. Violeta Pavićević, Šef službe za planiranje ljudskih resursa, zarade i izveštavanje, Telekom Srbija
  3. Dejana Manić, HR Business Partner, Imlek
  4. Ivana Jevtić, HR Manager, TeleGroup
  5. Mirjana Pašalić, HR Manager, OMV
Collage govornici Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i Direktor Menadžment Centra BeogradDa li možete da radite više nego što su ljudske sposobnosti?“ Bojan je u svom stilu objasnio HR procese u svom poslovanju, kao i način na koji su oni povezani sa Controllingom. Govorio je o samim principima MCB filozofije, kao i o tome kako HR u njegovoj firmi primenjuje ove procese i koji su rezultati. Pričao je o svom CMOK pristupu koji se sastoji iz 4 načela:
  • Ciljevi
  • Merenje
  • Odstupanja
  • Korektivna akcija
Svoju prezentaciju, Bojan je završio kratkim predstavljanjem narednog govornika.   Violeta Pavićević, Telekom Srbija BRK_2602 „Ono što ne možemo da izmerimo, ne možemo ni da unapredimo“ Nakon krakog uvoda u poslovanje Telekoma, Violeta je pre svega predstavila vrednosti koje njihova kompanija ceni: KORPT – USPEH.
  • K – korisnici
  • O – odgovornost
  • R – rezultat
  • P – promene
  • T – tim
Pored toga, govorila je o primeni PMM – a (Performance Management Model) i SMART principu, tj. o pametnom postavljanju ciljeva. Usledila je kratka pauza, gde su prisutni mogli da se upoznaju i druže. Collage druzenj1   Dejana Manić, Imlek BRK_2761 "HR sa prodavcima na terenu" Predstavljanjem svoje kompanije i brojem zaposlenih Dejana je zapocela svoje izlaganje. Od nje smo čuli o načinima kontrole u Imleku, među kojima se našao i terenski obilazak koji se odvija barem 2 puta mesečno, gde HR za jedan dan obiđe oko 20 terena. Controlling sprovode i na godisnjem nivou, a Dejana je najavila da ću uskoro implementirati i PMM.   Ivana Jevtić, TeleGroup BRK_2844 „Kako razviti zaposlene iz angažovanih u posvećene?“ Nakon kratkog upoređivanja o HR procesima u Frikomu i TeleGroup-u, Ivana je predložila panel diskusiju gde su HR stručnjaci mogli da postave pitanja o načinu poslovanja HR službe u drugim kompanijama, kao i da razmene mišljenja. Na pitanje „Kako razviti zaposlene iz angažovanih u posvećene?“ Ivana je odgovorila objašnjavanjem procesa Employee Engagement, koji se sastoji od 3 komponente:
  1. Say - posvećeni zaposleni govore pozitivno o svojoj kompaniji sa svojim kolegama, a i svima ostalima
  2. Stay - da imaju utisak pripadnosti organizaciji, želju i nameru da u njoj ostanu
  3. Strive - ulažu napor da ostvare uspeh, kako na ličnom planu, tako i kada je u pitanju uspeh čitave kompanije.
    Mirjana Pašalić, OMV BRK_2915 „We Care More“ Mirjana je u svojoj prezentaciji naglasila najpre timski rad u svojoj kompaniji i da se on zasniva na zajedničkom funkcionisanju svakog sektora u kompaniji. Njihova parola „We care more“ pokazuje visok nivo brige prema zaposlenima i odnosi se na:
  • Politiku otvorenih vrata
  • Fleksibilno radno vreme
  • Balans između privatnog i poslovnog života.
  Nakon ovih 5 izuzetnih govornika završili smo 31. ICV sastanak. Radosno isčekujemo 32. ICV sastanak koji će biti održan 31. marta.