ISKUSI PROFESIONALNOST – NELT SALES ACADEMY, Žarko Savić, Sales Capability Development Manager, Nelt Group.

 

Kao nadogradnja sistemskoj edukaciji u Neltu, pokrenut je razvoj treninga i predavanja, program – Nelt Sales Academy, koji predstavlja sveobuhvatan i precizan plan obuka zaposlenih na svim pozicijama u okviru prodajne i marketing organizacije Nelt Grupe. Svi programi prilagođeni su nivou znanja i potrebama učesnika, a putem različitih vrsta internih treninga znanje se prenosi unutar kompanije.

  [caption id="attachment_27026" align="aligncenter" width="640"]Žarko Savić Žarko Savić, Sales Capability Development Manager, Nelt Group.[/caption]  

Nelt Sales Academy ima za cilj unapređenje veština zaposlenih kombinovanjem materijala, vežbi, najboljih praksi i znanja Neltovih partnera sa znanjem i iskustvom u kompaniji. Edukacija se sprovodi kroz interaktivne treninge koji obiluju primerima, vežbama, kao i realnim situacijama na terenu.

 

Implementacija ovog programa je značajan korak ka ostvarenju željenih ciljeva, unapređenju poslovanja kompanije i individualnog razvoja zaposlenih u sektorima prodaje i marketinga.

 

Zbog velikog broja zaposlenih i specifičnosti prodajnih divizija, interne treninge sprovodi tim za razvoj prodajne organizacije (Sales Capability Team) koji čine menadžer za razvoj prodajne organizacije, potpredsednik distribucije Nelt Grupe i 18 internih trenera, zaposlenih na različitim pozicijama u kompanijama Nelt Grupe – u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Angoli. Veliku podršku dobijamo od naših partnera koji pomažu pri isporuci stručnih treninga, pre svega mislimo na renomirane kompanije Philip Morris, Procter & Gamble, Mondelez, Mars ali i ostali principali nesebično doprinose razvoju naših zaposlenih u skladu sa potrebama za razvojem određenih veština i znanja.

 

Shodno potrebama širenja biznisa i daljeg razvoja, naša kompanija je prepoznala značaj ulaganja u razvoj zaposlenih kroz unapređenje njihovih znanja i veština. Pored toga što ovo ulaganje doprinosi ostvarenju poslovnih ciljeva, istovremeno omogućava profesionalni napredak zaposlenih. Jedna zanimljiva izreka poručuje da svaka kompanija ima izbor da investira u razvoj znanja i veštine svojih zaposlenih, uz rizik da oni odu iz nje, ili da ne ulaže u zaposlene time rizikujući da oni u njoj ostanu.

 

Untitledddsdsdsd

 

Kompanija Nelt je, dakle, izabrala prvu opciju koja se bazira na razvoju zaposlenih, što je jedan kontinuiran proces.

 

Prvi trening u okviru Nelt Sales Academy programa održan je u oktobru 2014. godine. Od tada do danas pod okriljem ovog programa organizovano je više desetina treninga, radionica i prezentacija (internih i eksternih), na kojima je prisustvovalo preko 1.500 zaposlenih na različitim izvršnim i menadžerskim pozicijama. Samo u 2017. godini organizovali smo 86 različitih trening programa, što samo potvrđuje da Nelt Sales akademija ne usporava svoj tempo.

 

Postoje standardni treninzi koji su prilagođeni potrebama učesnika u zavisnosti od njihovih pozicija u kompaniji. Ovi treninzi se realizuju interno, tako što naši interni treneri sa potrebnim iskustvom i odgovarajućim veštinama dele svoja znanja sa ostalim učesnicima treninga. Sa druge strane, određeni treninzi se realizuju kroz saradnju sa agencijama koje svoje programe i poslovne simulacije u potpunosti prilagođavaju potrebama zaposlenih u kompaniji Nelt. Treći vid edukacije u okviru ovog programa je učestvovanje na otvorenim treninzima i konferencijama, u zemlji ili inostranstvu.

  SAMSUNG CSC  

On The Job trening program (Trening na terenu)

 

Nelt prodajna akademija ima za cilj da unapredi veštine i podeli najbolja znanja, prakse u FMCG industriji. Ovo je samo jedan deo priče jer bez kvalitetnog follow up-a, na terenu se naučeno brzo zaboravlja. Zato smo i kreirali On The Job trening program, namenjen svim menadžerima u sektoru prodaje koji rukovode timom. Cilj ovog treninga jeste da se menadžeri obuče da koriste alate i digitalizovanu formu koji će im pomoći nakon treninga, u učionici pri evaluaciji znanja i veština članova njihovih timova i u primeni naučenog. Sam proces evaluacije se obavlja kontinuirano kod kupaca na terenu. Tokom ovih procesa radimo na konstantnom unapređenju prodajnih veština koje imaju za cilj razvoj zaposlenih, zadovoljnog kupca i ostvarenje naših prodajnih ciljeva.

 

Merchandising škola

 

U okviru programa Nelt Sales Akademije ove godine je svečano otvorena i Merchandising škola u Centralnom Distributivnom centru kompanije Nelt u Dobanovcima. Ovaj jedinstveni Show room predstavlja mesto gde zaposleni na pozicijama merchandisera, key account managera i refilera imaju priliku da se usavršavaju, steknu odgovarajuća znanja i praktično ih primene u cilju potpune obuke.

  

Jedan od najvećih izazova u prodajnom lancu jeste izlaganje robe na mestu prodaje. Jedan od glavnih zahteva svakog principala je upravo savršeno izlaganje na mestu prodaje, što govori o važnosti tog segmenta. Svaki portfolio ima svoje specifičnosti i karakteristike a takođe i konstantne izmene pa je izlaganje na prodajnom mestu, iako se čini jednostavno, u stvari postalo veoma složeno.

  SAMSUNG CSC    

Otvaranje ovakve škole predstavlja veliku komparativnu prednost naše kompanije jer nas, sem internih obuka, u skorijoj budućnosti očekuje organizovanje i eksternih obuka za naše kupce.

 

Prepoznavši važnost praktične obuke, kompanija Nelt je prva u FMCG industriji koja je otvorila Show room poput ovog. Ideja se rodila pre godinu dana i uspešno je sprovedena zahvaljujući timskom radu Sales Capability tima, Trade marketinga, prodajnog menadžmenta Nelt Srbije i zahvaljujući podršci Neltovih principala.

 

Tekst je preuzet iz Controlling magazina #14. Ceo magazin možete pročitati na ovom linku.

Još zanimljivih tekstova možete pročitati na ovom linku.