Recenzija knjige: BALANCED SCORECARD

    MCB blog-Controlling magazin-Balanced scorecard 04   Preporuka International Group of Controlling (IGC) jeste da proces controllinga započne sa strateškim planiranjem. Ako se pitate kako da ostvarite vezu između strateškog i operativnog planiranja, Balanced Scorecard (BSC) idealan je instrument koji može da vam pomogne u tome.

BSC model osmislili su Robert Kaplan i David Norton, čija je osnovna ideja bila „Pretvoriti strategiju u akciju“. To možemo da uradimo ako pratimo sve aspekte (KPI) poslovanja, a ne samo finansijske. Kao što žongler ne sme da ispusti nijednu lopticu prilikom žongliranja, tako i kompanija ne sme da ispusti nijednu od sledeće četiri perspektive:

• Finansije • Kupci • Interni procesi • Ljudi  

Ako želimo da budemo uspešni, neophodno je da podjednako obraćamo pažnju na sve navedene perspektive. Ove perspektive su kombinacija eksternih (finansije i kupci), kao i internih (procesi, ljudi). Zapostavljanjem samo jedne od njih, možemo dugoročno da narušimo poslovanje kompanije. Osim toga, svaka perspektiva treba da ima jasnu vezu sa strategijom, odnosno vizijom kompanije.

Ova knjiga vodi vas kroz BSC, objašnjavajući perspektive i principe BSC-a, kao i implementaciju.

Izdavač: MCB Menadžment Centar Beograd Cena: 891 RSD Knjigu možete nabaviti u Makartu (www.makart.rs)

Autor teksta je Bojana Pejčić, konsultant, MCB Menadžment Centar Beograd.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina 04.