Supply Chain - Procesi u lancu snabdevanja (32. ICV Srbija Sastanak)

BRK_1147 32. ICV Srbija sastanak organizovan je 31.03.2017. godine u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Tema sastanka je bila „Supply Chain“, sa samom sastanku je prisustvovalo oko 100 controllera. Sastanak je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd. Bojan je prisutne uveo u samu temu sastanka i predstavio govornike. Osim klasične prezentacije, na ICV sastanku je organizovana i panel diskusija, gde je Bojan postavljao pitanja panelistima, a kasnije su i prisutni mogli da pitaju ono što ih zanima o procesima lanca snabdevanja u različitim kompanijama.   Govornici 32. ICV Sastanka bili su:
  1. Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i Direktor Menadžment Centra Beograd.
  2. Goran Popović, Brewery Manager, Heineken i predsednik Srpskog udruženja profesionalaca u lancu snabdevanja
  3. Dejan Đorđević, Supply Chain Director, Knjaz Miloš
  4. Cmilja Tucaković, CEE&MEA Technical Subcontracting Sourcing, IBM
  5. Miloš Jauković, Vice President of Logistics, Delhaize
  6. Miloš Jeličić, IT manager, Nectar
  7. Dalibor Jeličić, Customer Supply chain Director, Carlsberg
  8. Mari Glavonjić, Controlling and Logistics Manager, BASF
  9. Jelena Leković, HR business partner, Imlek
Bojan GoranGovornic Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i Direktor Menadžment Centra Beograd BRK_0882 Bojan je nakon predstavljanja govornika ukazao na promene koje su se dešavale i koje se i dalje dešavaju i kako one utiču na lanac snabdevanja. Ukazao nam je na sociološke, kulturološke, političke, ekonomske promene i na one koje se tiču same komunikacije, plaćanja i promene u procesima.   Goran Popović, Brewery Manager, Heineken BRK_0980 Nakon kratkog predstavljanja sebe, Goran je predstavio i Srpsko udruženje profesionalaca u lancu snabdevanja, čiji je on predsednik. Započeo je prezentaciju koju je održao zajedno sa svojim kolegama iz udruženja, gde je svako od njih predstavio drugačije procese u lancu snabdevanja. Goran je naveo koji sektori spadaju u lanac snabdevanja a to su nabavka, proizvodnja, logistika,customer service i DSP. Naglasio je i da je za Supply Chain jako bitna komunikacija i Change Management, i predstavio 8 ključnih gubitaka u lancu snabdevanja:
  1. Transportation
  2. Inventory
  3. Motion
  4. Waiting
  5. Overprocessing
  6. Overproduction
  7. Defects
  8. Skill Utilisation
  Dejan Đorđević, Supply Chain Director, Knjaz Miloš BRK_1056 Dejan je započeo svoju priču predstavljanjem S&OP-a (sales and operations planning), i šta je ono što je Knjaz Miloš dobio kroz S&OP. Takođe je pričao i o Bullwhip efektu, koji se zasniva na predviđanju, kao i o tome koliko je ovaj efekat bitan za lanac snabdevanja da bi se zalihe mogle pravilno pozicionirati.   Cmilja Tucaković, CEE&MEA Technical Subcontracting Sourcing, IBM BRK_1098 Pošto se njena kompanija bavi IT-jem, Cmilja nam je objasnila kako funkcionise lanac snabdevanja u IT-ju i od čega se sastoji. IBM isporučuje uluge, i samim tim nam je Cmilja prikazala funkciju nabavke iz tog ugla. Saznali smo da IBM nema lokalne saradnike, kao i da je svako specijalizovan za nabavku drugog sektora.   Usledila je kratka pauza, tokom koje su prisutni mogli da se upoznaju i druže. Pauza     Miloš Jauković, Vice President of Logistics, Delhaize BRK_1229 Miloš nas je uputio u njegov prelazak u Delhaize iz Coca-Cole, kao i u proces razvijanja Supply Chain-a u Delhaize-u. Objasnio je koja je razlika između ove dve kompanije i koliko se razlikuje lanac snabdevanja. Prikazao nam je i koji su to ključni parametri uspeha:
  • Kontrola i transparentnost
  • Stalna optimizacija i unapređenje celoukupnog lanca snabdevanja i logistike
  • Pravilno korišćenje modernih tehnologija
  • Fleksibilnost i brzo prolagođavanje zahtevima tržišta
  Miloš Jeličić, IT manager, Nectar BRK_1250 Kao poslednji govornik, Miloš je predstavio ERP, tj. integrisani modularni sistem za planiranje i upravljanje sopstvenim resursima preduzeća. ERP je sistem koji je u početku imao samo nekoliko modula, da bi se danas razvio u moćan alat sa širokom lepezom funkcionalnosti. One pokrivaju različite oblasti poslovanja:
  • Finansije
  • Controling
  • Proizvodnja
  • Prodaja
  • Distribucija
  • Upravljanje materijalima
  • Upravljanje projektima
  • Kontrola kvaliteta
  • Održavanje
  • Warehouse menadžment
  Na samom kraju njihove prezentacija, Goran Popović je pozvao sve prisutne da se priključe Srpskom udruženju profesionalaca u lancu snabdevanja.   Poslednja stavka ICV sastanka bila je panel diskusija, gde je Bojan Šćepanović postavljao različita pitanja svim govornicima, i pozvao prisutne da postave sva pitanja koja ih zanimaju i učestvuju u diskusiji. BRK_1295 Ovako je zatvoren 32. ICV Srbija sastanak, a mi vas radosno očekujemo na narednom ICV sastanku. Fotografije možete pogledati na ovom linku. Prezentaciju sa ovog sastanka možete preuzeti na ovom linku.