HR controlling – Zaposlite boljeg od sebe!

Zaposleni su srce svake kompanije i osnova njenog uspeha. Iz tog razloga rešili smo da 17. ICV sastanak posvetimo upravo ovoj temi – zaposlenima, naravno u skladu sa controlling filozofijom. 17. ICV sastanak na temu "HR controlling" održan je 20.11.2014. godine u hotelu Zira. Na sastanku je prisustvovalo 50 controllera i HR menadžera.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Controlleri HR controlling[/caption]

Govornici na sastanku bili su:

[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Milica Altgelt, Bojan Šćepanović, Marija Švigir (i Bojanova baba Milijana) Milica Altgelt, Bojan Šćepanović, Marija Švigir (i Bojanova baba Milijana)[/caption]

Sastanak je otvorio Bojan Šćepanović. Bojan je u uvodnom delu objasnio da je controlling proces koji se sastoji od tri koraka:

  • Definisanja ciljeva
  • Pravljenja planova i
  • Navigacije

Iako je controlling najčešće vezan za finansijske ciljeve, u poslednjih dvadeset godina kompanije se sve više okreću i drugim ciljevima, a to su: kupci, procesi i ljudi. Sistem koji razmatra ova četiri cilja (finansije, kupci, procesi i ljudi) nazivamo Balanced Scorecard . Fokus sastanka bio je na ciljevima oko Human resources (ljudi).

[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Bojan Šćepanovic, direktor Menadžment Centra Beograd i predsednik ICV Srbija Bojan Šćepanovic, direktor MCB Menadžment Centra Beograd i predsednik ICV Srbija[/caption]

Bojan je, kao i obično, bio veoma kreativan u svojim prezentacijama. Njegove poruke su bile veoma jasne i konkretne.

HRControlling.jpg

Nakon uvodnog dela usledilo je vrlo zanimljivo upoznavanje. Svaki učesnik je dobio za zadatak da se predstavi ukratko svom paru, a nakon toga je usledilo i zajedničko predstavljanje svakog para publici.

Upoznavanje
 

Posle upoznavanja usledila je prva kafe pauza, gde su controlleri imali priliku da nastave sa druženjem.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Druženje za vreme pauze Druženje za vreme pauze[/caption]

Milica Altgelt, HR controller Crnogorskog Telekoma, predstavila se publici nakon prve pauze. Milica je govorila o KPI-evima koji se koriste prilikom merenja efikasnosti zaposlenih za ispunjenje korporativnih i ličnih targeta. U korporativnom smislu KPI može biti:

  • Revenue
  • EBITDA
  • oFCF
  • Indirect Costs
  • RO(A)CE

 Kada govorimo o ličnim targetima, KPI-evi mogu biti:

  • Sales by channel
  • Ticked solved
  • PC Quota
  • No. of trainings per year
  • Customer satisfaction
  • Employee satisfaction
[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Milica Altgelt, HR controller, Crnogorski Telekom Milica Altgelt, HR controller, Crnogorski Telekom[/caption]

Ono što je važno istaći jeste da HR Controlling treba da ima funkciju HR menadžmenta da bi bio efikasan. Od HR direktora se često zahteva da opravda svaki euro uložen u zaposlene, što se često naziva investicijom. Kako se vraća ova investicija može se izračunati na osnovu sledeće formule:

 ROI= (Revenue – Non Personnel Costs) / Personnel Costs

Takođe, moguće je meriti i zaposlene u eurima, odnosno koliko vam zaposleni donose i kakav je njihov učinak. Ovaj indikator se zove HCVA Human Capital Added Value:

 HCVA = Revenue – ( Total costs – Personnel Costs)

[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Formula Formula[/caption]

HR Controlling treba da pruži temelj za izgradnju strategije kompanije. Jasno zacrtana strategija mora da bude predstavljena svim zaposlenima. Milica je istakla da u njenoj kompaniji strategiju moraju da razumeju i sprovode svi - od portira do izvršnog direktora.

Takođe, Milica savetuje da ako ste okrenuti kompanijskom boljitku i zajedničkom uspehu, zaposlićete bolje od sebe. :)

 MCB blog-ICV Srbija-Milica Altgelt 1

Nakon još jedne pauze učesnicima se predstavila i Marija Švigir. Marija je vodila publiku kroz case study Pivara. Cilj studije slučaja bio je da se na osnovu vizije kompanije, odrede odrede strateški ciljevi vezani za zaposlene, KPI-evi kao i konkretne akcije.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"]Svetlana Rajačić i Marija Švigir Svetlana Rajačić i Marija Švigir[/caption]

Sve fotografije sa sastanka možete pogledati na ICV fejsbuk stranici.

Do kraja godine planiramo još dva ICV sastanka sa sjajnim temama:

  • 18. ICV sastanak, KPI in controlling, 11.12.2014., Hotel Zira, 09.00-17.30. Trening je na engleskom i drži ga Dietmar Pascher, trener Controller Akademie.
  • 19. ICV sastanak, Izveštaji za menadžment, 26.12.2014., Beograd, Hotel Crowne Plaza, 16.00-20.00.

Očekujemo vas.  :)

Autor teksta je Bojana Pejčić, konsultant, MCB Menadžment Centar Beograd.