Ja dajem otkaz! Kako da pravilno date otkaz?

Davanje otkaza nije nimalo lako. Davanje otkaza na razuman i profesionalan je naročito teško u slučajevima kada ne možete da podnesete svoj svakodnevni posao, svog šefa i kolege.
 

 

Pre svega, budite sto posto sigurni da zaista želite da napustite svoj posao. Živimo u zemlji gde je nezaposlenost velika, svaki dinar je bitan i stoga nemojte olako srljati. Imajte na umu da nije dobro da vaš odlazak svima ostane u lošem sećanju. Naša zemlja je mala i jednog dana možete ponovo naleteti na svoje kolege i šefove na nekom radnom mestu, ili vam može zatrebati njihova preporuka.

Za i protiv davanja otkaza
Oprezno razmotrite sve razloga za i protiv otkaza. Morate biti potpuno sigurni u svoju odluku. Novi posao možda ne bude ono što ste očekivali, i može se ispostaviti da je lošija opcija od postojećeg posla.
Da li imate drugu ponudu za posao? Dobro razmotrite i ispitajte kakav je to posao, kakva je radna atmosfera, kolege, radno vreme i slično.
Nemate drugu opciju za posao? Osim ako ne planirate da tražite novi posao, uzmite u obzir da će vam biti potrebno u proseku najmanje šest meseci (ako ne i više) da nađete novi posao. Ako date otkaz nećete imati pravo za dobijanje naknade za nezaposlene.
Da li imate dovoljno ušteđevine? Ako nemate dovoljno novca na svom štednom računu, možda je ipak bolje da izdržite još malo na postojećem poslu, barem zbog plate.
Otkazni rok
Po našem zakonu otkazni rok je mesec dana, što može biti poprilično dugo vreme za budućeg poslodavca da vas čeka . Zamolite poslodavca na najbolji mogući način da vam da kraći otkazni rok. Spremite na vreme ceo posao koji treba da predate drugom kolegi na vreme.
Ako vaš poslodavac želi da vas zadrži duže kako biste obučili novog kolegu zamolite ga da to radite telefonom, nakon posla ili putem email-a. Održite svoje obećanje.
Kako dati otkaz?
Оtkaz je najbolje dati lično, ali u određenim situacijama to možete uraditi email-om. U inostranstvu postoji običan pisanja resignation letter, odnosno pisanog načina davanja otkaza. To u našim firmama još uvek nije običaj, ali moguće je da će uskoro postati uobičajena praksa.
Nemojte mnogo govoriti o tome zašto odlazite. Naglasite pozitivne aspekte vašeg dosadašnjeg rada u kompaniji, i kako vam je to doprinelo vašem profesionalnom razvoju. Zahvalite se kompaniji što su vam dali priliku da radite kod njih. Ponudite se da im pomognete koliko god možete kako bi im olakšate svoj odlazak. Nemojte biti negativni, niti besni. Naprosto nema svrhe za tako nešto, jer vi već odlazite, i želite da to bude na najprofesionalniji mogući način.
Preporuka
U određenim slučajevima zatražite od svog šefa pismo preporuke ili barem obećanje da mu se uvek možete obratiti za preporuku.