Kako da ostavite utisak vrednog radnika?

Ako vredno radite i odgovorno obavljate svoj posao, a to niko ne primećuje onda nećete daleko dogurati. Na poslu, kao i u životu, često bolje prolaze osobe koje se uvek trude da svima razglase svoj uspeh i dostignuća. Kako da i vi stavite do znanja svom šefu i celoj kancelariji da ste produktivni?  

  1. Podnosite izveštaje

Šefovi nekada nisu ni svesni koje tačno zadatke svakodnevno obavljamo. Nemojte da mislite da ih ne treba opterećivati sitnicama. Regularno izveštavajte svog šefa, barem usmeno, ali bolje i pismeno, o svim svojim dnevnim zaduženjima, koji su sve problemi iskrsli i šta je moralo da uradite. Ovo je često i šansa da sa sebe skinete deo odgovornosti odluka koje morate da donesete samostalno. Isto tako može biti i prilika da pitate šefa kako da se ponašate u određenoj situaciji. Nemojte biti skromni. Ako niko ne zna na čemu i šta radite, onda vas niko neće ni nagraditi.

 2. Dobrovoljno potražite još posla

Ako u toku dana imate period kada nemate posla, onda se javite šefu i zatražite dodatni zadatak. Možda možete iskoristiti priliku da pomognete nekome ko je prenatrpan poslom.

 3. Uvek izgledajte kao da radite

Ako u toku radnog vremena razgovarate telefonom sa prijateljima, posećujete Fejsbuk ili bilo šta slično to svako može da vidi. Zato ćete delovati kao veliki neradnik, iako to, možda, i nije tačno. Budite diskretniji, i ako već morate da obavljate privatne stvari na poslu gledajte da to niko, ama baš niko, ne primeti.

 4. Budite tačni

Budite tačni u dolasku na posao ili sa pauze. Delovaćete kao ozbiljan i vredan radnik. Šefovi naročito vole zaposlene koji dolaze na vreme, i smatraju da su to vredni radnici, iako u realnosti ovo uopšte ne mora da bude tačno.

 5. Budite prisutni

Uvek se trudite da budete prisutni i aktivni na svakom sastanku ili grupnom dešavanju. Time ćete pokazati interesovanje za posao. Zapisujte sve što je rečeno na sastanku, i kasnije nakon nekoliko dana pomenite šefu. On će to posebno ceniti kao znak interesovanja i zalaganja.