Kako pronaći povremen posao?

Povremeni i privremeni poslovi su danas sve više traženi jer se teško dolazi do onih regularnih stalnih poslova. Mogu pomoći da zaradite koji dinar i naučite nešto novo dok tražite stalan posao. Nalaženje ovakvih poslova nije lako, jer  se oni  retko kada oglašavaju putem oglasa. Ovakva radna mesta se uglavnom popunjavaju preko preporuka i ličnih kontakata.

 

Koje su to strategije koje mogu pomoći u nalaženju ovakvog posla?

   

MCB-pvremeni posao

 

1. Budite konkretni

Uvek je bolje biti konkretan u pogledu toga šta možete i želite da radite. Nemojte da pričate prijateljima i poznanicima da ste spremni da radite bilo šta. Takve izjave su nejasne i apstraktne. Štaviše mogu i da odmognu, jer vaši prijatelji i poznanici nemaju jasnu predstavu kome i za šta mogu da vas preporuče ili gde da se raspitaju.

2. Skoncentrišite se na poznanike i kontakte

 Najveća šansa da pronađete posao je preko poznanika, bivših kolega i prijatelja. Stoga nemojte gubiti mnogo vremena na oglase, već javite svima koje znate da tražite neki povremeni poslić. Eventualno možete potražiti oglase koji su sezonskog tipa.

3. Prilagodite pristup

 Ponekad je veoma bitno kako se izražavate. Na primer, ako nekoga pitate da li je njihovoj firmi potrebna osoba na povremeno angažovanje, svako će automatski reći ne, jer kompanija zaista nikoga ni ne traži. Ali ako promenite pristup i pitate: “Čujem da često radite prekovremeno, da li vam treba neko ko će povremeno da pomaže i uskače po potrebi?”, postoji mogućnost da dobijete pozitivan odgovor.

4. Fokusirajte se na male firme

U velikim firmama su često sve procedure formalno regulisane i nema odstupanja od pravila. Stoga, ako želite privremen ili povremen posao, najbolje je da skoncentrišete svoju pažnju na male firme. Male kompanije nemaju radnike u rezervi i teško se nose sa povećanjem obima posla, pa je veća šansa da pristanu na angažman povremenog poslovnog angažovanja.

Izvor: www.radniodnos.com