Kratki saveti za CV

Najveće greška kod pisanja  CV-ja su uključivanje nepotrebnih informacija, nenaglašavanje onih bitnih i neprilagođavanje konkretnom oglasu. Kod  CV-ja i radnih biografije je  bitno imati u vidu da oni predstavljaju reklamu, odnosno prodajni alat. Vi treba da sebe prodate poslodavcu. Stoga on ne služi da opiše vas kao osobu, vaš život i vaš karakter. Njegova svrha je da, na brz način, dokaže poslodavcu da odgovarate za konkretan posao. Samo to i ništa više.

Nabrojaćemo nekoliko brzih saveta kojih se treba pridržavati u CV-ju.

1) Stavite svoje radno iskustvo u obrnutom hronološkom redu.

Krenite od poslednjeg ili trenutnog posla, pa završite sa prvim poslom. Na taj način naglašavate najskorije iskustvo.

2) Pretvorite postignuća u brojeve

Mnogo lepše zvuči ako kažete: “bio sam šef odeljenja od 12 ljudi” umesto “bio sam šef odeljenja” ili “povećao sam prodaju svog tima za 15 posto” umesto “doprineo sam rastu kompanije”.

3) Naglasite potrebne osobine

Naglasite baš one veštine  koje se u oglasu pominju kao potrebne za to radno mesto.

 

4) Budite konzistentni u pogledu formatiranja

Ako nabrajate i koristite brojeve u jednom delu CV-ja, a zatim ako nabrajate u drugom delu CV i upotrebite strelice, to deluje veoma haotično. Svaki odeljak formatirajte na isti način. Izgled je veoma bitan.

5) Ne pišite previše

Ako imate velike delove CV-ja ispunjene tekstom, kao da pišete školski sastav, to niko neće čitati. Budite kratki, koncizni, istaknite ono najbitnije. Što više belog teksta i kratkih rečenica olakšava poslodavcu da pogledom skenira vaš CV i odluči da li da vas pozove.

6) Ne stavljajte previše ličnih informacija

Izostavite hobije, bračno stanje, broj dece, lične blogove itd..

7) Proverite pravopis

Ovo svi zaborave da urade. Najbolje je ne oslanjate se samo na svoju koncentraciju, već dajte nekom prijatelju da on pročita CV i proveri da nema pravopisnih i gramatičkih grešaka.

Izvor informacija: www.radniodnos.com