Šta ako sutra ostanete bez posla?

Ovaj članak nije namenjen onima koji traže posao, već onim „srećnicima“ koji imaju posao i vredno rade.    

Današnja surova tržišna utakmica može dovesti do toga da veoma brzo izgubite posao, bilo zato što su se izmenili tržišni uslovi poslovanja, firma krene loše da posluje ili naprosto dobijete otkaz. Ništa više nije sigurno, i zato ne smemo bili uljuljkani u postojeći posao jer ako se nađemo na tržištu rada, shvatićemo da novi posao nije uopšte lako naći.

 

Zato je potrebno biti proaktivan i spreman za svaku „ne daj bože“ situaciju. Upravo oni koju su uvek bili spremni na najgore su se bolje snalazili.

   1) Štedite

Veoma je bitno imati pri ruci određenu sumu novca koja bi mogla da koristi za crne dane. Ovo verovatno i sami znate, ali nije naodmet ponoviti. Ako sutra ostanete bez posla, novi možete da nađete tek za godinu dana. Stoga, vodite računa o svojim finansijama.

 2) Usavršavanje

Razmislite koje se danas veštine traže na tržištu rada? Ima li šta novo što treba da naučite? Iako vam možda nije potrebno za trenutni posao, uvek probajte da steknete što više znanja i veština, jer u nekim trenucima to može biti presudno.

 3) Sticanje kontakata

Trudite se da održavate vezu sa kolegama sa prethodnog posla ili fakulteta. Takođe, aktivno radite i na sticanju novih kontakata. Posećujte konferencije, predavanja, družite se sa kolegama. Kontakti su izuzetno vredan resurs u današnjim vremenima.

 4) Imajte spreman plan

Zamislite da vas šef pozove sutra na razgovor i kaže vam da dobijate otkaz. Morate imati spremnu akciju reagovanja. Proučite svoja prava kako bi znali koji ugovor treba da potpišete. Ili, pak, odmah tražite preporuku.

 5) Napišite odmah CV

Kao što smo već pisali, CV se ne piše samo kada vam je potreban posao.  Krenite, iz ovih stopa, da pišete CV, i tako ćete najbolje shvatiti koji su vam najveći nedostaci i na čemu treba da radite.

Izvor: www.radniodnos.com